NJEGA

Ljepota iz čaše jogurta

Kožu čini mekšom i hidriranom, a kosi pomaže da povrati prirodni sjaj

Za lijepu, mekanu i sjajnu kožu počnite nanositi jogurt na lice. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

19.7.2019

Svi već znamo da jogurt smiruje opekotine na koži i ublažava crvenilo. Uz to, kožu čini mekšom i hidriranom, a kosi pomaže da povrati prirodni sjaj, čineći je mekom i svilenkastom. Također, smiruje iritirano tjeme i pomaže kod opadanja kose, čak i kod ispucalih krajeva. 

Kružni pokreti

Stotinu grama jogurta sadrži oko 1 miligram cinka, koji ima odlična protuupalna svojstva. Uz to, jogurt je odličan izvor vitamina B2, B5 i B12. Vitamin B2, poznat i kao riboflavin, koži daje sjaj i čini je mekom. Štiti je od slobodnih radikala, potiče regeneraciju i rast novih stanica.

Prirodni piling - Pomiješajte jogurt sa zobenim brašnom i mljevenom suhom korom od narandže ili limuna. Tom smjesom masirajte kožu nježnim, ali energičnim kružnim pokretima, pa je isperite mlakom vodom.

Hidratizira i hrani kožu - Za lijepu, mekanu i sjajnu kožu počnite nanositi jogurt na lice.

Mliječna kiselina će je hidratizirati i osvježiti te ukloniti umorni izgled. Ovaj blagotvorni bijeli napitak može vam pomoći i da se riješite tamnih kolutova oko očiju i podmladite kožu. Napravite gustu smjesu od jogurta, zobenog brašna i meda ili nanesite samo jogurt na lice i isperite nakon deset minuta.

Tanak sloj

Ublažava opekotine od sunca - Nanesite tanak sloj jogurta direktno na opekotinu i nakon 20 minuta isperite mlakom vodom. Možete dodate i nekoliko kapi eteričnog ulja, kako biste izbjegli miris koji nastaje od zagrijavanja jogurta. Cink će ublažiti crvenilo i upalu, a istovremeno će ublažiti osjećaj žarenja, peckanje i svrab kože.

Maska i regenerator za kosu - Operite kosu šamponom pa nanesite običan jogurt. Nakon nekoliko minuta isperite mlakom vodom.

Sa drugim sastojcima

Sam jogurt ima odlično djelovanje na zdravlje i ljepotu kože. Ali, možete ga pomiješati i s nekim sastojcima koji će ga učiniti još djelotvornijim. Tako, ako vam je koža suha, u jogurt dodajte malo narendane mrkve. I sok od limuna odličan je dodatak za kožu koja je masna i naizgled umorna. Pomoći će da očistite začepljene pore, a istovremeno će ukloniti mrtve stanice kože.

Med će smanjiti rizik od nastanka znakova starenja. Također, ima odlična antibakterijska svojstva koja pomažu u sprečavanju pojave akni i prištića. Ali, pazite ako vam je koža veoma osjetljiva, jer biste nanoseći jogurt mogli osjetiti žarenje i peckanje.

Za suhu kožu

Napravite masku kojom ćete njegovati suhu kožu. Potrebo vam je: 2 kašike punomasnog jogurta, 1 kašika meda, 1 kašika zdrobljenog avokada, 1 kašika kuhanih zobenih pahuljica. Priprema: Sve sastojke dobro promiješajte. Masku nanesite na lice i ostavite 10 do 15 minuta.

Protiv iritacije

Za masku su potrebni: 1/4 šolje punomasnog jogurta, 1/4 šolje nasjeckanog svježeg krastavca, 1 kašika aloja vera gela, 1 kašika meda, 2 kapi eteričnog ulja od kamilice.

Priprema: Sve sastojke dobro izmiješajte u blenderu. Masku nanesite na lice i ostavite 10 do 15 minuta.

Uklanjanje prištića i akni

Sastojci za masku: 1 kašika jogurta, 1 kašika meda, 1 kašičica soka od limuna, 1 kašičica kurkume. Priprema: Pomiješajte sve sastojke, dobro promiješajte i nanesite na lice. Ostavite 10 do 15 minuta.


quote
<span style="background-color: initial;">Maska za sjajniju kožu: 4 kašike jogurta, 1 kašika kuhane leće, 1 kašičica narendane narandžine korice. Sve sastojke dobro izmiješajte, smjesu nanesite na licu i držite 10 do 15 minuta.&nbsp;</span>
Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.