ORDINACIJA

Zahvati na desnima i zubima bez boli i krvarenja

U poređenju s tradicionalnim hirurškim tehnikama, gingivektomija se može obavljati bez skalpela i šivanja, čime se postiže savršena arhitektura tkiva

Laser potpuno zamjenjuje klasične metode. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

22.5.2019

Skoro da i nema kliničke discipline u stomatologiji gdje se laser ne može uspješno primijeniti, potpuno mijenjajući klasičnu metodu. Brži je, jednostavniji i efikasniji od klasičnog pristupa stomatologiji. 

Upala živca

Najčešća primjena lasera u ordinaciji je biostimulacija kod različitih pareza i oduzetosti tkiva na licu, uspješnog liječenja afti i herpesa, ublažavanja bolova i oteklina nakon vađenja zuba, kod upala facijalnog živca i trigeminusa.

Produženje kliničke krune zuba neizmjerno je važno za estetski dojam svakog protetskog rada, naročito u fronti. Otvaranje implantata - skidanje pokrovnih vijaka, postava transfera i otisak te postava healing abutmenta - sve u jednoj fazi kao pokazatelj maksimalne učinkovitosti i dobivanja na vremenu, za razliku od klasične metode, reza skalpelom, postave healing abutmenta i čekanja na zarastanje.

Lasersko širenje sulkusa eliminira jedan od najneomiljenijih, nepredvidivih i vremenskih zahtjevnih postupaka u stomatološkoj ordinaciji - postavljanje konca za retrakciju sulkusa. Nakon upotrebe lasera uzimanje otisaka bez krvarenja, s jasno izloženim marginama, obavlja se za nekoliko sekundi. Druga prednost je ta što će zubno meso biti u odličnom stanju i bez tragova povlačenja prilikom sljedeće posjete, kada se bude radilo cementiranje.

Prof. dr. MUhamed Ajanović. Arhiv

Gingivektomija - višak tkiva ili hiperplastično tkivo može se ukloniti bez krvarenja i bez boli. Rezultat je povećanje dužine krune zuba radi boljeg prijanjanja zubne restauracije i estetskog sklada. U poređenju s tradicionalnim hirurškim tehnikama, ovaj postupak može se obavljati bez skalpela i šivanja, čime se postiže savršena arhitektura tkiva koja se nakon zahvata neće dodatno skupljati.

Oralna higijena

Frenulektomija - diodni laser omogućava uklanjanje maksilarnog ili mandibularnog frenuluma (kožice koja povezuje gornju i donju usnu sa zubnim mesom) bez krvarenja i šivanja rane. Ovaj postupak sprečava migraciju rubova zubnog mesa, olakšava oralnu higijenu i pomaže u zatvaranju razmaka između zuba i uklanjanju smetnji u govoru.

Uklanjanje džepova

Hiperplazija - prekomjeran rast zubnog mesa i nastanak lažnih džepova uzrokovan lošom oralnom higijenom kod pacijenata s ortodonskim aparatima vrlo je uobičajena pojava. Ovakvi problemi rijetko se rješavaju sami od sebe, a upućivanje pacijenta kozmetičkim stomatolozima ili oralnim hirurzima često se ignorira. Diodni laser će omogućiti precizno i uspješno uklanjanje lažnih džepova i oblikovanje margine zubnog mesa da bi se dobili bolji estetski rezultati i oralna higijena. Postupak se radi bez lokalnog anestetika, neudobnosti ili krvarenja.

Odlični za rad na mekim tkivima

Svejedno koristite li laser za retrakciju tkiva, uzimanje otisaka, oblikovanje zubnog mesa ili za paradontno lasersko liječenje, laserski uređaj je odličan pribor za rad na mekim tkivima. U poređenju s tradicionalnim hirurškim priborom, kao što je elektrokauter, laseri su nježniji, precizniji i u mnogim slučajevima nije potrebna upotreba lokalnih anestetika.


quote
<p>Rad laserom brži je, jednostavniji i efikasniji od klasičnog pristupa stomatologiji </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.