ŽLIJEZDE

Povećana prostata – prijetnja potenciji

Nije riječ o zloćudnoj pojavi, ali ona donosi probleme sa potencijom

Povećanu prostatu najčešće je prepoznati po boli. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

4.4.2019

Prelazak pedesete godine života nekim muškarcima nosi nezgodne promjene. Jedna od njih su poteškoće s prostatom koje zahvaćaju čak 50 posto muškaraca starijih od pedeset godina, dok se kod muškaraca starijih od 80 godina broj povećava na čak 95 procenata. 

Povećana prostata (stručno: benigna hiperplazija prostate) najčešća je tegoba vezana uz prostatu i nije zloćudne prirode.

 Simptomi povećane prostate

Povećanu prostatu najčešće je prepoznati po boli i učestalom uriniranju jer prostata direktno pritišće mokraćnu cijev. No, te simptome ne treba mijenjati sa simptomima upale mokraćnog sistema pa je najbolje posavjetovati s liječnikom.

Glavni simptomi povećane prostate su:

- teškoće pri uriniranju (potrebno je puno vremena da urin poteče),

- slabi mlaz urina,

- osjećaj da mjehur nije do kraja ispražnjen nakon uriniranja,

- česta potreba za uriniranjem (2, 3 ili više puta u noći),

- nagla i jakapotreba za uriniranjem,

- bol i naprezanje prilikom mokrenja,

- kapanje urina nakon mokrenja.

Primijetite li koji od navedenih simptoma prije bilo kakve terapije savjetujte se sa svojim liječnikom ili urologom kako se ne bi zamijenili simptomi povećane prostate s ostalim problemima mokraćnog sistema.

 Veza povećane prostate i potencije

Prostata je kao predstojna žlijezda odgovorna za zaštitu spermija, održava ih pokretnima i omogućuje im preživljavanje. S obzirom na to, može se reći da je povezana s potencijom jer zdravlje prostate utječe na seksualnu funkciju.

Kod poremećenog rada prostate, naročito povećanja, osim smanjenog kvaliteta spermija može doći i do erektilne disfunkcije jer prostata pritišće mokraćnu cijev i uzrokuje bol.

U nekim slučajevima terapija propisana za liječenje uroloških problema povezanih s povećanom prostatom može dodatno pojačati erektilnu disfunkciju i neke osobe odlučuju se za prekidanje terapije.

Kod prirodnih preparata za liječenje prostate negativan utjecaj na kvalitet seksualne funkcije je minimalan, a učinak na prostatu pozitivan.

 Liječenje povećane prostate

Kod blažih simptoma povećane prostate biljni pripravci, masaža i promjena životnog stila mogu dovesti do velikog poboljšanja s prostatom i potencijom.

Promjena prehrambenih navika najviše utječe na ublažavanje simptoma te bi muškarci koji se bore s povećanom prostatom trebali smanjiti unos prejako začinjene hrane, gaziranih pića, alkohola i kafe.

Osim toga, preporučuje se urinirati čim se osjeti potreba, izbjegavanje tekućine prije spavanja, izbjegavanje lijekova koji sadrže antihistamin, redovita tjelovježba i boravak na toplome.

Masaža je još jedan od prirodnih načina koji može ublažiti simptome jer poboljšava protok krvi,a bolji efekt će se postići ako se masaža kombinira s konzumiranjem čaja od vrbovice ili od koprive.

Vježbe za jačanje zdjelice (Kegelove vježbe) smanjuju simptome povećane prostate a ujedno i utječu na potenciju ojačavajući unutarnje mišiće.

Vježba se izvodi nakon pražnjenja mjehura, u ležećem položaju, savijenih koljena. Potrebno je podignuti stražnjicu od tla uz istovremeno zatezanje mišića zdjelice i u tom položaju ostati od pet do sedam sekundi uz 10 do 20 ponavljanja nekoliko puta na dan.

 Biljni pripravci za prostatu i potenciju

Za izraženije simptome povećane prostate pripravci na biljnoj bazi pokazali su se učinkovitim u njihovom smanjivanju.

1. MED je u narodnoj medicini često korišten za poticanje potencije jer sadrži mineral bor i azot-monoksid. Bor utječe na nivo testosterona dok azot-monoksid pročišćava vene te zajedno pogoduju seksualnom zdravlju muškaraca.

2. KOMBINACIJOM meda i biljaka koje smanjuju simptome povećane prostate (kopriva i vrbovica) može se utjecati na prostatu i potenciju na potpuno prirodan način.

3. AFRIČKA ŠLJIVA posljednjih nekoliko godina kao prirodan pripravak uživa popularnost kod liječenja prostate i potencije. Pygeum africanum ili afrička šljiva zimzeleno je stablo čija se kora tradicionalno koristi u liječenju malarije, povišene tjelesne temperature, bolesti bubrega, bolova u želucu a u novije vrijeme i simptoma povećane prostate.

Neki proizvođači preparata koji sadrže afričku šljivu naglašavaju njezin utjecaj na potenciju, ali bez ikakvih uvjerljivih dokaza izuzev, vjerovatno, placebo efekta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.