STRUČNJACI ZA "AVAZ"

Ko obolijeva od raka prostate i kako se liječi

Ovo je jedno ozbiljno i često oboljenje od kojeg obolijevaju muškarci, odmah poslije raka pluća - kazao je dr. Šabanović

Prim. dr. Selver Šabanović. Facebook

7.2.2024

Nakon šokantnih vijesti iz Bakingemske palače da je kralju Čarlsu (Charles) dijagnosticiran rak u toku operacije prostate važno je pričati i podići svijest o oboljenju koje je jedno od najčešćih kod muškaraca. Karcinom prostate pogađa starije od 50 godina i vrlo je važna rana detekcija. Doktor Selver Šabanović je za „Avaz“ pričao o ovom teškom stanju.

Otići na pregled

- Ovo je jedno ozbiljno i često oboljenje od kojeg obolijevaju muškarci, odmah poslije raka pluća. Vrlo rijetko se dešava mlađima od 50 godina, a kasnije se ta incidencija povećava, te iznad 70. godine, maltene, svaki sedmi pacijent ima rak prostate - kazao je dr. Šabanović.

Dodao je da je bitno napomenuti kako se u početnoj fazi ne moraju javiti nikakvi simptomi jer, kako kaže, rak nastaje na vanjskoj površini prostate, dok dobroćudni adenom nastaje na unutrašnjoj strani.

- Ukoliko se pojave simptomi, oni podrazumijevaju otežano i često mokrenje, osjećaj peckanja i boli, krv u mokraći, kapanje, bolovi u leđima i kukovima. Ti simptomi su zapravo češći kod dobroćudnog uvećanja jer ono stisne kanal, ali svakako je veoma bitno otići na pregled - objasnio je dr. Šabanović.

Također, kako navodi, postoje faktori rizika. Naime, sam karcinom nije nasljedan, ali, ukoliko imate užeg člana porodice koji je obolio od ove vrste raka, onda je veća mogućnost da ga dobijete.

Faktori rizika

- Drugi rizikofaktor je etnička pripadnost, recimo, Afroamerikanci češće obolijevaju. Tu je i faktor okoline, naprimjer, ako ste često izloženi pesticidima, ako pušite i, na koncu, ishrana, kao i tretmani testosteronom. Zaštitni faktori bi bili hrana bogata antioksidansima i fitoestrogenima, koje možete, recimo, naći u paradajzu - dodao je dr. Šabanović.

Istaknuo je da je veoma bitna rana detekcija, jer je u tom slučaju mogućnost izlječenja veća. Svaki pacijent iznad 40 godina koji ima neki od faktora rizika trebao bi obaviti pregled, a, ukoliko je pacijent stariji od 45 godina, kako navodi, bez obzira na rizike, treba preventivno obavljati kontrolne preglede.

- Urološki pregled podrazumijeva anamnezu, ultrazvuk, rektalni pregled prostate i mjerenje specifičnih antigena. Ukoliko se posumnja na postojanje karcinoma, radi se biopsija kojom se dijagnoza potvrdi u konačnici. Bitno je napomenuti da taj antigen može biti povećan iz više razloga, kao što može biti zbog raka, može i zbog uvećane prostate, upalnog procesa ili procedura koje su rađene - naveo je dr. Šabanović.

Uspješno liječenje

Liječenja ima više vrsta – hirurško, hemoterapija, radioterapija, hormonalna terapija, naveo je doktor Šabanović.

- Ukoliko se rak prostate otkrije na vrijeme, onda je liječenje sto posto uspješno, a u poodmakloj fazi se primjenjuju druge metode, zavisno od stadija, starosti pacijenta i nalaza biopsije - objasnio je dr. Šabanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.