KORISNO

Skoro svi muškarci stariji od 50 godina imaju problem s čestim mokrenjem: Evo šta mogu napraviti

Zadržavanje tekućine je češće kod pretilih osoba i osoba s prekomjernom težinom i kod njih postoji veća opasnost od edema

Noćno mokrenje je veliki problem. Facebook

M. Z.

8.10.2023

Ljekari kažu da skoro svaki muškarac u nekom trenutku; obično nakon 50. godine; ili sam ima probleme s mokrenjem ili poznaje nekog ko ih ima. 

Noćno mokrenje

Muškarcima se s godinama prostata postepeno širi, što stvara dodatni pritisak na mokraćni mjehur - pa više od 30 miliona muškaraca u dobi od 50 godina naviše barem jednom noću ustaje kako bi se pomokrili i pati od poremećaja noćnog mokrenja ili nokturije.

Za njih je urolog dr. Edvard Šaefer (Edward Schaeffer) sa Univerziteta Northwestern u Čikagu podijelio svoja tri najbolja savjeta, kako bi maksimalno smanjili buđenje po noći i odlaske na zahod; a njegov je prvi prijedlog - izbjegavanje alkohola prije spavanja.

- Alkohol potiskuje hormon koji sprečava stvaranje urina zbog čega je njegova konzumacija prije spavanja izvrstan recept za često ustajanje zbog mokrenja. Dakle, osim što dobijete dodatnu tekućinu, u alkoholnom piću dobivate i molekulu koja inhibira otpuštanje antidiuretika - objasnio je, a ljekari savjetuju i da prije spavanja izbjegavate alkohol jer i na druge načine može poremetiti san.

Isto tako, savjetuje urolog, netom prije spavanja nemojte piti ni vodu, jer će i ona odmah povećati količinu tekućine u krvotoku, bubrezi će je brzo filtrirati, a nakupiti će se u mjehuru pa ćete samo nekoliko sati kasnije morati mokriti. I za kraj, dr. Šaefer muškarcima s bilo kakvim znakovima zadržavanja tekućine u nogama savjetuje i da u krevetu nose dokoljenke.

Naime, zadržavanje tekućine češće je kod pretilih osoba ili osoba s prekomjernom težinom kod kojih postoji i veći rizik od edema, što je oticanje uzrokovano s previše tekućine zarobljene u tjelesnim tkivima.

-Edem može zahvatiti bilo koji dio tijela, ali najvjerovatnije je da će se pojaviti na nogama i stopalima - rekao je za Mirror.

Spavanje u čarapama

Višak tekućine uzrokovan edemom može, objašnjava, teći natrag u krvotok i filtrirati se u mjehuru, zbog čega osobe s tim problemom češće moraju mokriti, a čarape do koljena smanjiti će zadržavanje tekućine u stopalima, čime se smanjuje i učestalost noćnog mokrenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.