RECEPTI

Brzi integralni hljeb

Kalup za hljeb obložite papirom za pečenje te zagrijte rernu na 250 stepeni

Zdravo i ukusno. BBC

Z. K.

6.2.2024

Sastojci: 450 g integralnog brašna, 2 kašićice suhog kvasca, 1 kašičica soli,1 kašičica meda, 450 ml mlake vode.

Priprema:

1. Kalup za hljeb obložite papirom za pečenje te zagrijte rernu na 250 stepeni.

2. Od mlake vode odvojite 50 ml i pomiješajte s kvascem i medom te ostavite na toplom mjestu kako bi se podigao. Brašno je poželjno prosijati u zdjelu te napraviti rupu u sredini, dok se so dodaje sa strane.

3. Zatim u sredinu dodajte kvasac kada se pretvori u pjenicu. Uz polagano dodavanje vode miješajte brašno u pokretima od dna prema vrhu. Poželjno je tijesto miješati 2 – 3 minute.

4. Kada tijesto postane ljepljivo i homogeno prebacite ga u kalup za pečenje. Prekrijte tijesto krpom i ostavite da se diže dok ne dođe do vrha kalupa.

5. Smanjite temperaturu u pećnici i pecite hljeb na 200 stepeni otprilike 35-40 minuta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.