JEDITE KOLIKO HOĆETE

Ne možete se odreći hljeba, a želite smršavjeti: Ovo je odlična zamjena, pravi se bez brašna

Ukoliko želite da pripazite na zdravlje ili povedete računa o liniji

Popularni hljeb od lanenog sjemena. YouTube

E. Ag.

26.1.2024

Umjesto običnog bijelog hljeba i alternativa od integralnog brašna, heljde i spelte, na dijeti možete jesti popularni hljeb od lanenog sjemena koji ima brojne prednosti.

Nizak glikemijski indeks

Osim toga što ne sadrži gluten, on ima i nizak glikemijski indeks (svega 35), a prednosti sjemenki lana po zdravlje odlično su poznate. Za šta je dobro laneno sjeme?

Kao i sve sjemenke koje obiluju mastima, sjeme lana ima značajnu energetsku vrijednost – u 100 grama sjemena lana nalaze čak 534 kalorije.

Ipak, neka vas ovaj broj kalorija ne uplaši jer je sve ostalo što laneno sjeme pruža veoma korisno po organizam, pa nije isto jesti njega i nezdravu namirnicu sa istom kalorijskom vrijednošću.

Sjeme lana obiluje i proteinima, kojih u 100 g ima oko 18,28 grama, a obično se preporučuje da se konzumira u kombinaciji s mesom jer lan ne sadrži lizin, važnu aminokiselinu.

U 100 grama lanenih sjemenki nalazi se 28,88 grama ugljikohidrata, od čega najveći dio čine biljna vlakna. Uz to, odličan su izvor vitamina i minerala, prije svega vitamina B1, fosfora , bakra, zatim biljnih jedinjenja kao što su p-kumarinska kiselina, ferulna kiselina, cijanogeni glikozidi, fitosteroli i lignani.

Ove sjemenke spadaju i u najjeftinije, naročito ako ih kupujete na mjeru u prodavnicama zdrave hrane.

Recept za hljeb

Sastojci: 100 g lanenog sjemena, 6 bjelanaca

Priprema: Večer prije pripreme hljeba, potopite laneno sjeme u vodu da odstoji i nabubri. Sutradan dobro ocijedite, pa stavite u blender. Zatim od jaja odvojite bjelanca, sipajte ih preko sjemenki lana i blendajte dok se ne usitni (ali pazite da ne pretjerate – treba da budu mljevene, a ne praškaste). Povremeno očistite smjesu sa unutrašnjih zidova blendera, pa nastavite.

Sipajte smjesu u posudu za pečenje obloženu pek-papirom, pa pecite 35 minuta u rerni zagrijanoj na 180 stepeni.

Nakon što bude pečen, isključite i ostavite hljeb u rerni još 45 minuta da ne bi splasnuo prilikom naglog vađenja na sobnu temperaturu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.