RECEPT

Tiramisu s jagodama i bijelom čokoladom

Tiramisu hladite najmanje 4 sata prije konzumiranja, a idealno bi bilo preko noći

Tiramisu je jedna od najpoznatijih italijanskih slastica. Printscreen

H. J. I.

7.4.2023

Tiramisu, jedna od najpoznatijih italijanskih slastica, no ovaj put u malo drugačijem izdanju. Svi već znamo da su jagode i bijela čokolada dobitna kombinacija pa su ovaj klasik učinila još boljim.

Sastojci

Krema

750 gmascarpone sira

200 ml slatkog vrhnja

100 grama bijele čokolade

150 grama šećera

6 žumanjaka

1 kašika paste od vanilije

Umak od jagoda

250 grama jagoda

100 ml soka od jagoda

1 kašika limunovog soka

3 kašike šećera

1 kašika gustina

30 ml vode

Dodatno

400 grama piškota

200 ml soka od jagode

200 grama svježih jagoda

15 grama dehidriranih jagoda (sameljite ih u sjeckalici, kroz sito ih nanesite po površini tiramisua).

Priprema

Krema

Žumanjke i šećer pjenasto izmutite pjenjačom ili mikserom te smjesu kuhajte na pari uz stalno miješanje pjenjačom desetak minuta, nakon čega ćete ju ohladiti (30-ak min).

Kremu dok se hladi povremeno promiješajte da vam se ne stvore grudice.

Mascarpone sir prvo dobro izmješajte pa onda dodajte kremu od žumanjaka i šećera te otopljenu bijelu čokoladu pa sve dobro izmiksajte.

Zatim u kremu postepeno dodajte i umiješajte tucano slatko vrhnje (slatko vrhnje izmiksajte zajedno s pastom od vanilije). Trebali biste nakon toga trebali dobiti glatku kremu.

Umak od jagoda

Pomiješajte sve sastojke (osim vode i gustina) u lončiću i kuhajte dok jagode ne omekšaju. Kada omekšaju sve izmiksajte štapnim mikserom kako bi dobili teksturu preljeva.

Zatim ponovno vratite na vatru te dodajte pomiješani gustin s vodom pa kuhajte još 2-3 min. Preljev potom dobro ohladite.

Slaganje tiramisua

Prilikom slaganja tiramisua piškote namočite u soku od jagoda.

Na složeni red piškota stavljate polovicu kreme pa na tu kremu prelijte umak/preljev od jagoda.

Zatim stavljate još jedan red piškota i na njih ostatak kreme.

Kremu zagladite, pospite prahom od dehidriranih jagoda te rasporedite svježe jagode po vrhu.

Tiramisu hladite najmanje 4 sata prije konzumiranja, a idealno bi bilo preko noći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.