SVJEŽ IZGLED

Izbor jastučnice je ključan za ljepotu

Danas se izrađuju od brojnih materijala, čak i bakra

Izbor tkanine utječe na kosu i kožu. Pixabay

Dž. R.

6.3.2024

Postoji razlog zbog kojeg se kaže da je san ključan za ljepotu, a to je da dobar noćni odmor može izbrisati tamne krugove i transformirati umoran ten. Međutim, ne možete uvijek spavati preporučenih sedam sati. U ovakvim situacijama izbor posteljine je ključan za ljepotu.

Izbor tkanine

Postoje žene koje spavaju samo na svili, a danas postoje čak i jastučnice od bakra i s dodatkom sredstava za njegu kože koje obećavaju da će zagladiti vašu kožu i smanjiti znakove starenja.

Vrsta tkanine vaše jastučnice može znatno utjecati na kožu. Gruba tkanina može dovesti do trenja, potencijalno uzrokujući iritaciju kože. Pamuk može dovesti do kovrdžanja ili mršenja kose zbog povećanog trenja, a također može potencijalno isušiti kožu zbog veće sklonosti upijanju vlage.

Iako nema dokaza da trenje tokom noći može izazvati gubitak kose, ako ne perete dovoljno često jastučnicu (idealno jednom sedmično), to može utjecati na stanje vaše kose.

Najbolja je svila

Ako želite glatku jastučnicu koja najmanje upija, stručnjaci kažu da je svila najbolji, ali i najskuplji izbor, osim ako niste vegan, jer potječe od insekata. Svilene jastučnice smanjuju trenje, što može pomoći u sprječavanju nastanka bora. Svila također manje upija vlagu s kože, što pomaže očuvanju hidratacije.

Satenske jastučnice, materijal sličan svili, su jeftinija alternativa, a imaju glatku površinu koja smanjuje trenje i mogu biti dobar izbor za one koji brinu o zdravlju kože. Ako više volite čvrstu pamučnu jastučnicu preporučuju se one s visokim brojem niti, jer su obično glatke i nježne prema koži. Pamuk je prozračan i može pomoći u sprječavanju pregrijavanja tokom spavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.