'PRESTRAVLJENA SAM'

Šta je ovo: Šokirala se kada je vidjela šta joj je ispod podova

Australka se šokirala onim što je vidjela ispod podova, a prizor je kao iz nekog horor filma

M. Z.

23.11.2023

Hana Sikamore (Hannah Sycamore) iz Melburna ostala je u šoku nakon što je digla podove i brzo zatražila pomoć kako bi saznala šta se to nalazi u njenom domu.

Nakon što je uznemirujuće slike objavila na društvenim mrežama za identifikaciju gljivica u Australiji i Novom Zelandu, čak su i stručnjaci bili zbunjeni.

Uznemirujući prizori, koji izgledaju kao iz nekog horor filma, prikazuju podove prekrivene čudnom crnom mrežom koja podsjeća na korijenje drveća, donosi Daily Mail.

- Pronađeno ispod nedavno podignutih mokrih podnih dasaka, imate li ideju što je ovo - pitala je za pomoć.

Međutim, što nije iznenađujuće, mnogi su bili zbunjeni prizorom i uzorkom, a neki su prestravljeni slikama.

- Iskreno sam prestravljena - pišu.

Neki korisnici grupe sugerirali su da bi to mogao biti ''micelij'', ''sluzava plijesan'' ili neka vrsta ''korijenja drveća'', ali nisu mogli doći do jednoglasnog zaključka.

- ''Stranger Things'' sezona 5? - šalili su se.

- I meni je ovo nešto novo. Sigurno ne izgleda kao tradicionalna plijesan. Jedina stvar za koju znam da donekle izgleda slično su rizomorfi Armillaria (gljive medarice), ali to nema puno smisla - rekao je stručnjak iz državnog herbarija u Brizneu.

Elizabet Aitken (Elizabeth), profesorica biljne patologije na Univerzitetu Queensland, također se složila da izgleda poput rizomorfa te predložila da, ako da se radi o gljivicama ili nečem drugom, uzmu uzorke ili pitaju stručnjake.

Dr. Heike Neumeister-Kemp, mikolog, rekla je da je to definitivno ''gljivični micelij'', piše 24.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.