TRIKOVI

Kako zaustaviti pojavu bora

Ranija pojava bora uzrokovana je hormonalnim i faktorima iz okoliša

Z. K.

Vitamin C idealno je oruđe za borbu protiv gubitka elastičnosti kože

Foto: Ilustracija


S godinama života, ne nužno i starosti, stari i naša koža, i to na dva načina. Unutrašnje starenje je genetski određeno i znakovi se vide tek u odmakloj starosnoj dobi. Vanjsko starenje kože uzrokovano je faktorima iz okoliša. S godinama, čak i bez utjecaja vanjskih faktora, koža postaje blijeda, s vidljivim borama, bez elastičnosti, mlohava, bez napetosti i zategnutosti, jer je smanjena količina kolagenih vlakana, odnosno fibroblasta, koji proizvode kolagen.

Prva pomoć

Najupečatljiviji signal da je koži potreban oporavak jeste, upravo, pojava bora. Iako su genetski predodređene, one bi se na koži trebale vidjeti tek u poodmakloj dobi. Vitamin C nije samo zadužen za prvu pomoć pri prehladi već i za povećanu sintezu kolagena, a pomaže i u očuvanju mladolikosti kože. 

Vitamin C idealno je oruđe za borbu protiv gubitka elastičnosti kože koju uzrokuje oksidacijski stres. Vitamin C je zlatni standard među antioksidansima koji sprečavaju starenje kože. Vitamin C djeluje na kožu tako da sitne bore ublažava, ten postaje ujednačeniji jer vitamin C izbjeljuje kožu, a koža je blistavija.

Dakle, za bolji izgled kože ne samo da prehranu treba upotpuniti vitaminom C nego je potrebno vitamin C direktno nanijeti na kožu. To će joj dati sjaj i učiniti je zdravijom. Osim vitamin C, vitamini A i E važni su za mladalački izgled kože.

Doza svježine

Lice je potrebno hraniti serumom s antioksidacijskim djelovanjem protiv umornog izgleda kože. U serumu se nalazi prijeko potrebna doza svježine. Doza hranjivog seruma koja je potrebna za jedan tretman sadrži čak 15 posto vitamina C u čistom obliku. Rezultati efekta vitamina C vidljivi su već nakon 10 dana. 

Upotreba lasera

  • Dobri rezultati postižu se i skupim laserskim liječenjem

    Dobri rezultati postižu se i skupim laserskim liječenjem

    Foto: Ilustracija


Ipak, mora se naglasiti da se veoma dobri rezultati postižu i skupim laserskim liječenjem koje, s pravom, zauzima sve značajnije mjesto u podmlađivanju kože. Naravno, nemoguće je zaustaviti vrijeme, ali ovim liječenjem mogu se usporiti i ublažiti efekti koje ono ostavlja. 

 I što je naročito važno za mlade osobe, liječe se oboljenja kože koja nastaju kao posljedica hormonalnih poremećaja i s njima direktno povezanim, oboljenjima žlijezda lojnica.

Hijaluronska kiselina

  • Hijaluronska kiselina ispuni duboke i izražene te manje bore

    Hijaluronska kiselina ispuni duboke i izražene te manje bore

    Foto: Ilustracija


Hijaluronska kiselina ispuni duboke i izražene te manje bore koje su u nastajanju. Uključivanje dimenzije 4D hijaluronska kiselina trajno zaglađuje kožu i daje mladenački izgled. Iako koža starenjem gubi elastičnost i tonus, veliki krivci za gubitak tonusa i elastičnosti kože su ipak vanjski faktori. To su na prvom mjestu UV zrake, čiji utjecaj dodatno isušuje kožu i uzrokuje ubrzano starenje. 

Dehidracija je glavni uzročnik tena bez sjaja, jer voda čini oko 30 posto kože i odgovorna je za njenu punoću i čvrstoću. Koža u starijoj životnoj dobi je suha, u prvom redu zbog manjka glikozaminoglikana, odnosno hijaluronske kiseline. Kao posljedica smanjene količine hijaluronske kiseline u koži smanjena je mogućnost kože da zadrži vodu.

Više o temi Bore

ISTRAŽIVANJA
Šta nam otkrivaju bore na čelu
ISTRAŽIVANJA
Bore na licu otkrivaju bolesti

Više o:

Bore Koža Lice
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na