ISHRANA

Šta znači zeleni krug oko kuhanog žumanceta i je li sigurno jesti takvo jaje

Predugo kuhanje jajeta ne samo da dovodi do toga da žumance dobije sivkastu boju već i pogoršava svarljivost proteina sadržanog u njemu

Tamni oreol oko žumanceta je rezultat predugog kuhanja jajeta. Facebook

E. Ag.

18.2.2024

Vjerovatno ste vidjeli tamni oreol oko žumanceta nakon što ste skuhali jaje? Može biti plavičaste, zelenkaste ili sive boje, što ne izgleda baš estetski ili ukusno. Možda se čak pitate da li takve stvari treba jesti. Objasnit ćemo šta je zapravo ovo.

Ako miris i tekstura nisu sporni, tamni krug ne mora da vas brine. Takvo žumance više ne izgleda tako lijepo, ali možete ga jesti bez straha.

Tamni oreol oko žumanceta je rezultat predugog kuhanja jajeta. Kada kuhamo jaja, moramo gledati na sat. Mnogi ljudi uopće ne poštuju vrijeme. Na kraju krajeva, ne može se prekuhati jaje. Ali da li ste sigurni da je to tačno?

Predugo kuhanje jajeta ne samo da dovodi do toga da žumance dobije sivkastu boju već i pogoršava svarljivost proteina sadržanog u njemu i smanjuje njegov kvalitet.

Zelenkasti obod se tada formira kao rezultat hemijske reakcije koja uključuje sumpor (iz bjelanceta) i željezo (iz žumanceta), koji prirodno reagiraju i formiraju sulfid željeza na površini žumanca.

Ako ne želite jaje sa sivim žumancetom, ne kuhajte ga predugo, a nakon što ga izvadite iz ključale vode, odmah ohladite u hladnoj vodi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.