ALEKSANDAR LUKAŠENKO

Posljednji evropski diktator sprema bijeg: U tajnosti napravio grad vrijedan nekoliko milijardi dolara

On je na 97.248 kvadratnih metara šumskog područja sebi sagradio "azilni" grad

Lukašenko i Putin. AP

N. H.

2.5.2024

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko se priprema za bijeg. On je na 97.248 kvadratnih metara šumskog područja oko crnomorskog Putinovog ljetovališta Soči, na području zvanom Crvena poljana, sebi sagradio "azilni" grad, navodi nezavisni bjeloruski portal "Belsat News"

Kažu da se sve gradilo u najvećoj tajnosti više od deset godina, ne zna se ni koliko je koštalo, ali vjerovatno nekoliko milijardi dolara. Na tom "skromnom" prostoru zgrade zauzimaju 7.434 kvadrata.

Portal navodi da uključuje i restoran, hotel, tri bazena, atomsko sklonište, podzemne garaže, raskošne "bungalove" optočene mramorom i drvom, da su opremljeni italijanskim namještajem, francuskom keramikom, njemačkim aparatima, japanskom i kineskom tehnikom. Površina glavnog boravišta bjeloruskog predsjednika navodno je 2.296 kvadrata.

Samo hotel s restoranom i kuhinjom zauzima 374 kvadratna metra, a tu su i tri VIP vile, svaka površine 739 kvadrata, hotel s tri apartmana po 348 kvadrata, lovačka "kućica" od 28 kvadrata i sportska dvorana površine 133 kvadrata.

Biće tu i zatvoreni i otvoreni bazeni, sauna, salon za masažu i pedikir, fitness dvorana, ali i kino, desetak kamina, pa i klizalište za hokej, a "nije se škrtarilo" ni na udobnosti straže i zaštite (na to treba paziti) koja će imati svoje prostorije na oko 1.000 kvadrata, prenosi Jutarnji.

Uglavnom, u zadnjoj se nalaze dvije kuhinje - jedna za pripremu hladnih zakuski, a druga za topla jela, potom mala i velika trpezarija, ali i sala za bankete i posebno kupatilo s posebnom dijelom za ljude s posebnim potrebama. U kompleksu se nalazi i mala ambulanta i heliodrom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.