POSLJEDICE NA DUŽE STAZE

Zbog čega se javlja pucketanje u koljenima i kada ukazuje na pojavu artritisa

Pucanje u koljenima, naprimjer kada čučnete, sasvim je normalno i nema razloga za uzbunu

Sila pritiska i različite kontaktne tačke stvaraju zvuk. Facebook

E. Ag.

12.12.2023

Da li ponekad čujete krckanje svojih koljena kada hodate niz stepenice? A kada čučnete, vježbate ili trčite? Uglavnom, pucanje u koljenima, naprimjer kada čučnete, sasvim je normalno i nema razloga za uzbunu. Također se dešava u drugim zglobovima, kao što su skočni zglob i vrat. Međutim, krije li ova pojava neke posljedice na duže staze?

Veliki procent osoba koji se bave trčanjem također osjeća ili čuje pucanje u koljenima tokom vježbanja. Takvo pucketanje obično nije praćeno bolom.

Od 30. godine 

- Pucketanje u koljenu se javlja kada hrskavica, vezivno tkivo između kostiju, počne da stari - kaže Džon Vajrik, ortopedski hirurg i profesor na Univerzitetu Sinsinati u Ohaju.

Već od 30. godine počinje blagi oblik pucketanja hrskavice

Svi počinjemo svoj život sa glatkom hrskavicom u koljenima, koja ne proizvodi zvukove, ali ona vremenom stari kao i drugi dijelovi našeg tijela i gubi sposobnost regeneracije. Većina ljudi starijih od 30 godina već se bori sa blagim oblikom krepitusa.

Postoje, međutim, situacije u kojima bi trebalo da se podvrgnete terapiji i ojačate mišiće koljena. Ako, naprimjer, osjetite bol na vanjskoj strani koljena dok trčite, to je znak da su vam oslabile tetive koljena ili očvrsnula iliotibijalna traka, što izaziva povlačenje čašice koljene sa svog mjesta.

Jačajte mišiće koji kontrolišu kukove i koljena

Do krckanja u koljenima dolazi kada ih savijete pod uglom većim od 30 stepeni jer se čašica gura u butnu kost, pa se jedna oslabljena hrskavica gura u dio druge oslabljene hrskavice, piše Kurir.rs.

- Sila pritiska i različite kontaktne tačke tada stvaraju spomenuti zvuk - objašnjava Vajrik i savjetuje - Vremenom, opuštena koljena mogu dovesti do problema kao što je artritis. Zato smanjite šansu da se to dogodi jačanjem mišića koji kontrolišu vaše kukove i koljena i držanjem donjeg dijela tijela u ravni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.