POKAZUJE ISTRAŽIVANJE

Ovo popularno voće moglo bi spriječiti demenciju i depresiju

Prevencija i ublažavanje simptoma putem izbora prehrane i načina života je trenutno najbolji pristup

Dnevna porcija tog voća poboljšala je raspoloženje. Instagram

E. Ag.

13.11.2023

Jagode bi mogle pomoći u prevenciji demencije i depresije kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom u srednjoj dobi, piše The Sun. Tokom 12 sedmica, dnevna porcija tog voća poboljšala je raspoloženje i smanjila probleme vezane uz pamćenje i mentalno zdravlje, pokazalo je istraživanje.

- Demencija je opći pojam koji obuhvata mnoge različite bolesti, a za nijednu nema lijeka. Nije jasno kada će i hoće li učinkovita terapija biti dostupna, stoga je prevencija i ublažavanje simptoma putem izbora prehrane i načina života trenutno najbolji pristup koji imamo - rekao je profesor Robert Krikorian sa Koledža u Sinsinatiju.

Profesor Krikorian smatra da se otkriće njegovog tima vjerovatno može pripisati protuupalnom djelovanju antocijanina koji se nalazi u jagodama.

- Željeli smo raditi s populacijom srednje dobi s prekomjernom tjelesnom težinom jer je demencija stanje za koje se vjeruje da se razvija tokom desetljeća. Nadalje, upala je vjerovatno faktor koji doprinosi metaboličkim poremećajima kao što su pretilost, predijabetes i dijabetes tipa 2 - dodao je.

Jagode su važne za održavanje zdrave prehrane jer osiguravaju 100 posto preporučene dnevne doze vitamina C u jednoj šoljici. Također sadrže hranjive tvari korisne za srce, piše Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.