PREHRAMBENE NAVIKE

Negativni utjecaj gaziranih pića i sokova: Zdravlje pod pritiskom mjehurića

Važno je napomenuti da umjerena konzumacija povremeno nije nužno problematična

Gazirana pića i sokovi su često bogati šećerom i kalorijama. Facebook

14.7.2023

U današnjem svijetu, gazirana pića i sokovi postali su sastavni dio mnogih prehrambenih navika. Međutim, unatoč njihovoj popularnosti i privlačnom okusu, ti napici nose sa sobom brojne štetne učinke na naše zdravlje. U nastavku ćemo razmotriti neke od glavnih problema povezanih s konzumacijom gaziranih pića i sokova.

Pretilost i povećan rizik od bolesti 

Gazirana pića i sokovi su često bogati šećerom i kalorijama, ali pružaju malo ili nimalo hranjivih tvari. Redovna konzumacija ovih pića može dovesti do pretilosti i povećati rizik od raznih bolesti poput dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti, i visokog krvnog pritiska.

Problemi s oralnim zdravljem 

Gazirana pića sadrže kiseline koje mogu oštetiti zubnu caklinu i pridonijeti nastanku karijesa. Također, sokovi s visokim udjelom šećera mogu izazvati probleme poput zubnog propadanja i gingivitisa.

Poremećaji metabolizma 

Konzumacija gaziranih pića i sokova s umjetnim zaslađivačima može dovesti do poremećaja metabolizma. Istraživanja su pokazala da umjetni zaslađivači mogu utjecati na osjet gladi i sitosti, što može dovesti do prejedanja i povećane konzumacije kalorija.

Dehidracija

Unatoč tome što se čini da osvježavaju, gazirana pića i sokovi zapravo mogu izazvati dehidraciju. Visok sadržaj šećera i kofeina u mnogim od tih napitaka djeluje diuretski, potičući tijelo da izlučuje više tekućine nego što je uneseno.

Negativni učinci na probavni sistem

Gazirana pića, posebno ona s visokim nivoom šećera i umjetnim sastojcima, mogu izazvati probleme s probavom. Ona mogu dovesti do nadutosti, plinova i nelagode u želucu.

Kako bismo očuvali naše zdravlje, važno je biti svjestan negativnih učinaka konzumacije gaziranih pića i sokova te razmotriti smanjenje ili izbjegavanje njihove upotrebe. Umjesto toga, trebali bismo se usredotočiti na unos zdravih pića kao što su voda, svježe iscijeđeni sokovi od voća i povrća, biljni čajevi ili obična mineralna voda.

Ukupno gledajući, svijest o štetnosti gaziranih pića i sokova ključna je kako bismo promovirali zdraviju prehranu i smanjili negativne učinke tih napitaka na naše tijelo. Važno je napomenuti da umjerena konzumacija povremeno nije nužno problematična, ali redovna i pretjerana konzumacija može imati ozbiljne posljedice po naše zdravlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.