SAVJETI

Zašto kantarionovo ulje ne treba koristiti za sunčanje

Postoje prirodna ulja koja štite kožu, ali to ne znači smo nanijeli i odgovarajući zaštitni faktor

Koža koju smo tretirali kantarionom nikako ne smije da se izlaže sunčevoj svjetlosti. Instagram

E. Ag.

11.7.2023

Kantarionovo ulje, kada ga koristimo kao ulje za sunčanje, ima takozvano fototoksično dejstvo. Kako ovo ulje ima veliki broj korisnih svojstava za naše tijelo, važno je pravilno se informisati o njegovoj adekvatnoj primjeni. Postoje prirodna ulja koja štite kožu, ali to ne znači smo nanijeli i odgovarajući zaštitni faktor.

Kako se pravilno koristi kantarion 

Koža koju smo tretirali kantarionom nikako ne smije da se izlaže sunčevoj svjetlosti, posebno ne intenzivnoj. Fototoksičnost je svojstvo koje znači da bilo koja interakcija sa suncem, i lokalna i oralna (kreme, ulja, hrana, lijekovi), može da pojača osjetljivost tijela i da izazove reakciju. Zbog toga stručnjaci preporučuju ne samo da se ulje kantariona ne nanosi na kožu kada se sunčamo već i da se ne koristi u drugim oblicima. Postoje istraživanja koja su potvrdila da kantarionovo ulje u simbiozi sa suncem može da izazove i kataraktu.

Kako najbolje zaštititi kožu u vrelim danima

Tijelo je na visokim temperaturama i izlaganju suncu najbolje zaštititi kremama sa zaštitnim faktorom, kažu dermatolozi i upozoravaju da i druga prirodna ulja u kontaktu sa suncem mogu da pokrenu gorenje. Zato je, uz izbjegavanje mazanja kantariona, kožu najbolje obezbijediti kremama sa zaštitnim faktorom, a njegovati je uljima, uz obavezno nošenje široke garderobe od prirodnih materijala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.