SAVJETUJU LJEKARI

Muči vas probava: Obrocima dodajte ova četiri začina

Brojne su studije do danas pokazale kako je dobro zdravlje posljedica zdravih crijeva

Crijeva šalju signale mozgu. Printscreen

E. Ag.

16.2.2023

Možda ovo zvuči pojednostavljeno, ali brojne su studije do danas pokazale kako je dobro zdravlje posljedica zdravih crijeva i probave.

Možda niste znali, ali naša crijeva su jako povezana i s mentalnim zdravljem - gastroenterološki sistem je osjetljiv na emocije. Mozak i crijeva jesu u dosluhu pa se tako, naprimjer, anksioznost može povezati s problemima u trbuhu, ali i obrnuto. Veza je, dakle, obostrana pa možemo reći da će crijeva slati signale mozgu, a on će isto tako slati signale crijevima kada se nađe u problemu.

Pa kako postići ravnotežu u tom dijelu tijela i održati zdravlje probave? Jedan od načina je naša prehrana u koju možemo dodati puno zdravih začina, od kojih se neki koriste već hiljadama godina. Dr. Kančan Koja (Kanchan Koya) donosi i popis najzdravijih začina za probavu.

Dr. Kančan Koja. Printscreen/Theessentialsstory

Komorač

Ovaj začin dokazano poboljšava probavu i proizvodnju enzima probave. Obiluje mineralima: kalijem, manganom, molibdenom, fosforom, kalcijem, magnezijem, željezom i bakrom. Komorač sadrži i niz antioksidanasa koji štite tjelesne ćelije od oštećenja te djeluju protuupalno: kvercetin, kempferol, rutin, anetol... Zbog obilja hranjivih sastojaka, fine arome i lake probavljivosti (sprečava nadutost), sirovi komorač idealan je dodatak sendvičima, povrtnim i voćnim salatama. Možete sjemenke komorača jednostavno dodati toploj vodi i piti takav napitak svakog dana.

Kumin

Ovo naizgled obično sjeme je puno više kada se govori o utjecaju na zdravlje. Sadrži velike količine željeza, minerala koji u mnogo čemu pomaže tijelu, ali i djeluje kao zaštita imunološkog sistema. Ove se sjemenke koriste tradicionalno za dobro probavu, stimuliraju lučenje probavnih enzima te imaju sposobnost opuštanja mišića probavnog sistema i sprečavaju grčeve te olakšavaju proces probave, posebno masne hrane.

Kurkuma

Osim što hrani daje bogat i egzotičan okus, na niz načina može pomoći našem zdravlju. Naime, u kurkumi se nalazi kurkumin – sastojak na kojem se iznova provode istraživanja i koji kontinuirano pokazuje koliko pozitivno utječe na različita oboljenja. Uz sve svoje dobrobiti, podržava i zdravlje probave te sprečava upalne procese. Kako bi kurkumin bolje djelovao, koristite ga i uz malo crnog bibera.

Klinčić

I ovaj začin ima jaka protuupalna svojstva koja će čuvati zdravlje probave pa ga koristite što češće. Klinčić odlično oplemenjuje najraznovrsnija jela: mesna pečenja, rižu, grah, marinade, ukiseljeno povrće, umake, juhe...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.