IZ PRIRODE

Koristi čaja

Đumbir je moćan oksidans koji podstiče proces čišćenja crijeva od toksina

100 grama ovih bobica sadrži dnevni unos vitamina namijenjen punom ljudskom životu. BackyardGarden lover

Z. K.

3.3.2023

Ljudski imuni sistem je glavna barijera koja štiti tijelo od agresivnih vanjskih faktora. Jačanje imuniteta, kao i preventivne mjere u cilju njegovog održavanja, relevantne su za sve ljude bez izuzetka. Ovo su čajevi koji mogu pomoći.

Krvni sudovi

Đumbir i med - Đumbir nije idealan za ljude koji su navikli na frižider jer podstiče apetit. Đumbir je moćan oksidant koji podstiče proces čišćenja crijeva od toksina i na taj način povećava imunološku odbranu organizma. On je odlično antibakterijsko sredstvo koje čisti tijelo od parazita.

Vraća rad pankreasa i jetre, stimulira štitnu žlijezdu, poboljšava pamćenje, čisti krvne sudove od aterosklerotskih plakova i na taj način usporava starenje organizma. Korijen đumbira mora se naerendati na krupno rende tako da se dobije 2 supene kašike. Stavite ih u litarsku teglu, dodajte 1-2 kašike običnog zelenog čaja, 3 kašike iscjeđenog limunovog soka, 1 kašiku meda. Napunite teglu kipućom vodom do vrha i ostavite da se piće kuha. Čaj je spreman za sat.

Mnogo vitamina

Čaj od kupine - U kupinama ima toliko vitamina i korisnih supstanci da samo 100 grama ovih bobica sadrži dnevni unos vitamina namijenjen punom ljudskom životu. Ima radikalno jačanje imunološkog sistema, dobar je za prehladu i kašalj i pomaže u pregledu gornjih disajnih puteva.

Za pripremu 500 ml čaja od kupine potrebno je samo 100 grama osušenih listova kupine, 2 kašike cimeta, meda i anisa po ukusu. Pomiješati listove kupine, dodati med i anis po ukusu, sipati ključalu vodu, ostaviti 5-7 minuta. Dobijate dvije porcije okrepljujućeg aromatičnog napitka.

Štiti od prehlade

Lijek broj jedan za prehladu. Aromatični topli čaj od lipe s dodatkom meda povećava otpornost porijeklu na prvi znak prehlade, ublažava napetost i umiruje. Ima antiinflamatorni, antipiretički, dijaforetski, ekspektorans, diuretički, analgetički efekat. Promovira eliminaciju toksina i metabolita. 

Rastopite suhu lipu od 1 kašike cvijeća na 200 ml kipuće vode koju ste predhodno ohladili na 90-95 stepeni. Poklopite čvrsto, a još bolje umotajte u peškir i ostavite 20-25 minuta da odstoji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.