BUDITE FIT

Namirnice za mršavljenje

Indijski orah je odlična namirnica jer sadrži puno antioksidanata

Uz male promjene do tijela iz snova. Ilustracija

Z. K.

28.4.2022

Lakše je reći nego napraviti, ali uz male promjene ipak možete imati tijelo iz snova.

Prehrana je uvijek važan faktor, ali treba biti svjestan da postoje namirnice koje su nešto bolje za mršavljenje, a evo o kojim radi, navode stručnjaci. 


Oporavak mišića

Jaja - Ona sadrže visoko kvalitetne proteine koji će vas zasititi i nakon obroka što znači da ćete imati manje želje za slatkim tokom dana. Jaja, također, sadrže i kolin, koji pomaže pri oporavku mišića nakon treninga pa su odličan izbor ako želite graditi mišiće, a topiti masnoće, pojašnjava nutricionistica Stefani Hnatiuk (Stephanie).

Indijski orah - Ako želite ostati ili postati mršavi, zamijenite grickalice koje usporavaju proces mršavljenja s onima koji će u njemu pomoći. Indijski orah je odlična namirnica jer sadrže puno antioksidanata, proteina, masnoća, vlakana i vitamina te minerala - navodi nutricionist Sem Meklenan (Sam Maclennan).

Osim što ima protivupalna svojstva dugo će vas držati sitima.


Puno proteina

Grah - Grahorice i leća sadrže puno proteina koji će vas dugo držati sitima nakon obroka, a druga je pogodnost što je biljni protein koji sadrži puno vlakana. Zanimljivo, visok udio vlakana može voditi i do promjena u mikrobioti crijeva što će svakako utjecati na brojke na vagi i masnoće u tijelu.

Grčki jogurt - Ovaj jogurt ima puno kalcija i proteina, čak dvostruko više nego obični jogurt, pa će vas dobro zasititi kad god ga pojedete. Grčki jogurt je neutralnog okusa i ima tek 60 kalorija.

Masne kiseline

Losos je masna riba krcata omega-3 masnim kiselinama koje predstavljaju glavni adut u borbi protiv krvožilnih bolesti. Osim što je bogat masnim kiselinama, losos predstavlja jedan od boljih izvora proteina koji su bitni ako želite smršavjeti.

Kvinoja ne samo da obiluje proteinima, već je puna cjelovitih proteina, što značida se u njoj skrivaju i i magnezij, željezo, bakar i fosfor.  Spomenuti proteini će sigurno pomoći da što duže ostanete siti. Istraživanje provedeno prije par godina u Americi pokazuje kako osobe koje konzumiraju više ovakvih žitarica u danu potroše i do 100 kalorija više u danu od osoba koje ih nisu jele.

Svježe sireve možete jesti samostalno uz tek malo soli, kao prilog za ručak ili čak napraviti zdravi desert od njih, pa ako niste  vegan ili ne podnosite laktozu, nema smisla da iz prehrane izbacujete mliječne stvari. Nova istraživanja otkrivaju kako vam upravo oni mogu pomoći da ubrzate metabolizam i ojačate mišiće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.