SAVJETI

Uklonite pesticide s voća i povrća

Razloga za zabrinutost nema

Određeno voće i povrće se tokom godine šprica čak 26 puta. Ilustracija

Avaz.ba

9.7.2020

Sočne i mirisne, ali pune otrova su jagode, a istraživanja pokazuju da su upravo one voće koje je pri samom vrhu prema količini korištenih pesticida.

Nema tragova

Ispred njih su samo jabuke i breskve. Nevjerovatan je podatak da se određeno voće i povrće tokom godine šprica čak 26 puta. 

Koliko god ovo zastrašujuće zvučalo, stručnjaci kažu da razloga za zabrinutost nema. Naime, 99 posto proizvoda na tržištu, što se tiče pesticida, zdravstveno je ispravno što je utemeljeno na istraživanjima. Od 50 do 80 posto uzoraka, koji dolaze na analizu, ne sadrže ni tragove pesticida.

Ipak, naučna istraživanja govore da pesticidi ne utječu blagotvorno na naš organizam. Povezani su s neplodnošću, alergijama i raznim tegobama koje se tiču probavnog sistema.  Istraživanja zatim pokazuju da jabuka tretirana pesticidima ima jednaku količinu vitamina i minerala kao i ona koja nije ni taknuta. Ali da bismo iz voća i povrća dobili najvažnije, treba znati kako s njim postupati.

Visoke temperature

Iako je uobičajeni savjet da voće i povrće tretirano pesticidima treba potopiti u vodu sa sodom bikarbonom, stručnjaci kažu da to nije učinkovito zato što dio pesticida penetrira ili se nalazi u samoj biljci, što bi značilo da ih ne možete isprati. 

Većina modernih pesticida se topi u vodi i ne može preživjeti na visokim temperaturama.


Uklanja do 75 posto

Pesticidi ulaze duboko unutar plodova. Ilustracija

U ispitivanjima vezanim za uklanjanje pesticidnog ostatka dokazano je da se raznim metodama ostatak pesticida može ukloniti za 75 posto.  

Naravno, nije se moguće riješiti svih 100 posto jer pesticidi ulaze duboko unutar plodova.

Neka odstoji u vodi

Ostavite ih pola sata unutar vode. Ilustracija

Jagode možete oprati pod snažnim mlazom vode, ostaviti čak do pola sata unutar vode i onda tu vodu izliti, a voće isprati. Drugi način uklanjanja pesticida je guljenje ili četkanje povrća i voća. Zelenu salatu, blitvu i špinat treba prati list po list. I ne samo to. Definitivno je preporučljivo duže ih prati ili ostaviti namočene nekoliko sati pa tek onda konzumirati. 

Ali sve navedeno ne vrijedi kad su agrumi u pitanju. S njima je potreban poseban oprez. Ako su tretirani njihova kora nije za jelo niti za ribanje u kolače, čak ni ako ste limun ili narandžu dobro izribali četkom. Ali pulpa, kažu stručnjaci, potpuno je zdravstveno ispravna za jelo iako i u njoj ima otrova.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.