OBRATITE PAŽNJU

Ovo su tri znaka da se med pokvario: Ako uočite samo jedan, ne jedite ga

Med u svom prirodnom obliku ima vrlo malo vlage, a doista malo bakterija i mikroorganizama može preživjeti u takvim uvjetima

Facebook

E. Ag.

23.2.2024

Rašireno je uvjerenje da med traje zauvijek i da se ne može pokvariti. Rijetko ko se brine da će mu isteći rok trajanja ili da će dobiti plijesan, no med se može pokvariti.

Primjerice, može se ukiseliti kad se cijedi nedozreo i kada u njemu ima viška vode. Ako se čuva u nedovoljno zatvorenim posudama i vlažnim prostorijama gdje upija vlagu, također može imati kiseli okus, prenosi Mondo.

Kako biste znali je li med pokvaren, obratite pažnju na njegov miris i okus, kao i na izgled, je li se po nečemu promijenio. Ako je kiselog okusa, najvjerovatnije je fermentirao i nije za konzumaciju.

Osim toga, na njegovoj površini može se pojaviti bijela pjena. Također, tekstura visokokvalitetnog meda se značajno mijenja kada mu istekne rok trajanja. Formiraju se bijeli kristali, odnosno neka vrsta neprivlačnih ljuskica. Ako ih uočite, nemojte riskirati i jesti med. Stručnjaci kažu da se mogu javiti želučane tegobe.

Med u svom prirodnom obliku ima vrlo malo vlage, a doista malo bakterija i mikroorganizama može preživjeti u takvim uvjetima. Prirodno je kiselkast i ima pH između 3 i 4, 5, što je dovoljno da “ubije” praktički sve mikroorganizme i bakterije. Zato se ne može tako lako pokvariti.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.