SAVJETI

Namirnice koje ne treba čuvati na niskim temperaturama

Slobodno ih ostavite izvan frižidera

Hrana će ostati svježa i bez niskih temperatura. Facebook

E. Ag.

2.8.2023

Iako određene namirnice isključivo treba čuvati u frižideru, poput mesa i mliječnih proizvoda, kako se ne bi pokvarili, ima i onih koje se ne moraju čuvati na niskim temperaturama, kao i one koje nikada ne biste trebali čuvati na taj način.

Banane

Banane bolje zadržavaju svoje hranljive materije kada se drže van frižidera. Hladne temperature zapravo usporavaju proces zrenja. Ali u većini frižidera ima i dosta vlage, što može prouzrokovati da banane postanu smeđe ili čak crne.

Ako zaista želite da banane traju duže, narežite ih na male komade i čuvajte ih u plastičnim kesama u zamrzivaču. Smrznute banane su savršene za smutije.

Hljeb

Ništa ne isušuje hljeb brže nego da ga ostavite u frižideru. Na niskim temperaturama, hljeb će postati bajat, suh i bez ukusa. Također, hljeb djeluje kao neka vrsta spužve i on će upiti sve mirise koji se zadržavaju oko vašeg frižidera.

Da biste bili sigurni, ostatke hljeba čuvajte u kutiji za hljeb, koja će spriječiti da hljeb izgubi vlažnost koja mu daje poseban ukus. Ako nemate kutiju za hljeb, uvijek možete da čuvate hljeb u mikrovalnoj. Samo pazite da je slučajno ne uključite.

Krastavci

Krastavcima ne prija kada su ostavljeni u frižideru. Oni mogu brzo postati vodeni i izgubiti dosta svog ukusa. Umjesto toga, čuvajte krastavac na pultu ili u ostavi. Samo ne zaboravite na njega, kako ne biste kasnije pronašli pokvareni krastavac.

Bosiljak

Reznice bosiljka ne bi trebalo da čuvate u frižideru. Frižideri su tamni, što njima ne prija, stoga je poznato da bosiljak uvehne u frižideru.

Umjesto toga, stavite ostatak bosiljka u šolju do pola punu svježe vode, a zatim tu šolju stavite pored sunčanog prozora. Vaš bosiljak će trajati mnogo duže, a može čak i da nikne korenje, što znači da ga možete ponovo posaditi i uzgajati vlastiti bosiljak.

Mrkva

Mrkva zapravo može da istruhne i navlaži se ako je predugo ostavljena u frižideru. Mrkvu treba čuvati dalje od direktne sunčeve svjetlosti na mjestu sa niskom vlagom.

Pahuljice

Frižider nije mjesto za žitarice. Vlaga unutra će uzrokovati da žitarice postanu mnogo manje hrskave.

Žitarice uvijek treba čuvati na hladnom i suhom mjestu, poput ostave ili ormara. Niko ne voli vlažne žitarice. Osim ako niste onaj tip koji za doručak pahuljice natopljene u mlijeku.

Senf

Senf je sličan kečapu po tome što može duže da stoji van frižidera. Ustvari, senf može trajati čak i duže od kečapa jer sadrži prirodnu kiselinu koja djeluje kao konzervans.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.