ORDINACIJA Hirurške intervencije i postoperativna rana

Bol nije rijetka pojava nakon operacije zuba

Primjena analgetika nakon operacije zuba ne predstavlja isključivo komfor za pacijenta, već i važan preduvjet za brz oporavak

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović
26.12.2019 22:59

Kombinacija antibiotika s analgetikom do sada se dobro pokazala

Foto: Ilustracija

Bolovi nakon operacije zuba nisu rijetka pojava bilo da je riječ o vađenju umnjaka, resekciji korijena zuba - apikotomiji, ugradnji implantata ili vađenju zaostalog korijena zuba. Bol najčešće nastupa tek nekoliko sati nakon same intervencije. Česta su pitanja pacijenata je li uobičajeno da implantat boli nakon ugradnje. I u ovom slučaju treba imati na umu da, kao i kod svake hirurške intervencije, postoji postoperativna rana koja može manje ili više da boli, mada su takvi slučajevi izuzetno rijetki.

Glavne osobine

Samom primjenom lokalnog anestetika regija u kojoj se radi intervencija anestezirana je u naredna dva-tri sata. Kombinacija antibiotika s analgetikom do sada se dobro pokazala. Prednost, ipak, dajemo analgeticima s antiflogističkim djelovanjem, koji, osim njihove glavne osobine smanjivanja bola, imaju i osobinu da utječu na smanjenje otoka (npr. analgetik “ibuprofen” ima protuupalno djelovanje). Mogu se, također, primjenjivati prirodni i homeopatski lijekovi kao prateća terapija. 

  • Prof. dr. Muhamed Ajanović
    Prof. dr. Muhamed Ajanović Foto: Avaz

Najvažniji razlog zašto se primjenjuju analgetici nakon operacije zuba je da bi postoperativni tok za pacijenta bio ugodniji. No, terapija analgeticima ima i druge pozitivne efekte na sam tok zarastanja rane i sprečava da bol poprimi hronični karakter, što može biti slučaj ukoliko se ne primijeni adekvatna analgetska terapija. Primjena analgetika nakon operacije zuba ne predstavlja isključivo komfor za pacijenta, već i važan preduvjet za brz oporavak pacijenta.

Mliječne kiseline

Nakon operacije zuba, mliječne proizvode treba strogo izbjegavati. Dokazano je da bakterije mliječne kiseline koje se nalaze u mliječnim proizvodima mogu oštetiti krvni ugrušak i na taj način dovesti do prolongiranog zarastanja rane. Troškove operacije zuba određuje obim posla. U obzir dolaze svakako vrsta anestezije, stanje desni, stanje zuba, ali i postojećih nadoknada u ustima i mnogi drugi faktori. Što je oralno-hirurška intervencija složenija, iznos troškova se srazmjerno povećava.

Posvetite pažnju higijeni

Dobra profilaksa pomaže u najvećem broju slučajeva da ne dođe do operacije zuba. Stoga je neophodno da se svakodnevno i s mnogo pažnje posvetite higijeni usne duplje, a samim tim i oralnom zdravlju. Ukoliko i pored dobre profilakse nastanu oštećenja na zubima i desnima, onda se treba blagovremeno obratiti stomatologu.

Komentari

NA VRH