ORDINACIJA

Stomatološke intervencije provode se pod općom anestezijom

Anestetici omogućavaju da se pacijent za vrijeme intervencije osjeća prijatno, dok analgetici dodatno osiguravaju komfor

Stomatolog posvećuje pažnju svom pacijentu. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

18.12.2019

Pacijenti su često uplašeni bez potrebe. Razlog tome su širom rasprostranjene predrasude, koje posjete stomatologu vezuju uz bol, neprijatnost i nelagodnost.

Posvećena pažnja

Međutim, savremena stomatologija podrazumijeva bezbolne tretmane, jer anestetici omogućavaju da se pacijent za vrijeme intervencije osjeća prijatno, dok analgetici koji se ordiniraju po završenoj intervenciji dodatno osiguravaju komfor pacijentu. 

Također, značajan je podatak da se kod pacijenata s veoma izraženom dentofobijom mogu provesti stomatološke intervencije pod djelovanjem sedacije ili opće anestezije.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Avaz

U razgovoru koji prethodi stomatološkoj intervenciji stomatolog posvećuje pažnju svom pacijentu i pokušava ga opustiti kroz razgovor, pružajući mu uvid u intervenciju koja slijedi.

Prema uzetoj anamnezi, stomatolog se u daljnjem razgovoru s pacijentom detaljno informira o poremećajima krvarenja, oboljenjima imunološkog sistema, hroničnim infekcijama, poremećajima kardiovaskularnog sistema, dijabetesu, upotrebi pojedinih lijekova koji utječu na zaustavljanje krvarenja itd.

Pacijenti koji imaju neki od tih poremećaja zahtijevaju posebnu pažnju. U pojedinim slučajevima neophodna je i saradnja s internistom pacijenta, naročito ako su vrijednosti INR-a nezadovoljavajuće.

Srčana mana

Kod pacijenata s vještačkim srčanim zaliscima ili urođenom srčanom manom prije svake operacije zuba neophodna je antibiotska priprema radi prevencije bakterijskog endokarditisa. 

 Ovaj vid prevencije ne dozvoljava nastajanje bakterija na srčanim zaliscima i na taj način sprečava moguće upale u tkivu ili cijelom organizmu.


Postoperativna njega

Pacijenti koji slijede pravila i uputstva svog stomatologa nakon operacije zuba skraćuju postoperativni tok i smanjuju vjerovatnoću za komplikacije.  

Važan dio postoperativne njege obuhvata i stavljanje hladnih obloga, jer se otoci najčešće javljaju u prva dva do tri dana. Ako se ne koristi resorptivni konac, onda je potrebno da stomatolog ukloni konce nakon pet do sedam dana. U tom periodu stomatolog prati i provjerava zarastanje rane. Svakako da boljem zarastanju rane i skraćivanju postoperativnog toka doprinosi skraćeno vrijeme intervencije s minimalno invazivnim pristupom.

Ovo sve doprinosi znatnom smanjenju postoperativnog bola.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.