ORDINACIJA

Vi pitate - ljekar odgovara: Vakcinišite dijete

Pronalazak vakcina i antibiotika najveća su dostignuća u medicini u 20. stoljeću

U svijetu zbog nevakcinisanosti umire oko tri miliona djece godišnje. Ilustracija

Zdravlje u kući

20.11.2019

Radim u vrtiću, a moje dijete nije vakcinisano MMR vakcinom zbog prehlada. Je li izloženo riziku, jer u grupi s kojom radim ima djece koja nisu vakcinisana?

- Dvadeseto stoljeće je stoljeće pronalaska vakcina protiv nekih zaraznih bolesti i njihovog uvođenja u nacionalne programe vakcinacije. Pronalazak vakcina i antibiotika najveća su dostignuća u medicini u 20. stoljeću, a po čovječanstvo sigurno najveća dostignuća, jer su u razvijenom svijetu, u koji se ubraja i Evropa i BiH kao dio Evrope, dovele do prestanka epidemija zaraznih oboljenja protiv koji se vakciniše, a neke su bolesti i iskorijenjene. No, uprkos tome, danas u svijetu zbog nevakcinisanosti umire oko tri miliona djece godišnje.


Mr. sci. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, specijalista pedijatar. Avaz

Nevakcinisane osobe, djeca i odrasli, izložene su riziku obolijevanja od svih vakcinopreventabilnih bolesti, bolesti za koje postoji vakcine i koje su uvrštene u redovni program imunizacije. Vaše dijete izloženo je riziku oboljevanja od krzamaka, rubeole i zaušnjaka ako nije dobilo MMR vakcinu. Savjetujem Vam da ga što prije vakcinišete.

Dijete je alergično na bjelance, rezultat krvi je pokazao da je 3 klasa. Smije li dobiti MMR vakcinu?

- Alergija na bjelance nije kontraindikacija za vakcinaciju MMR-om.


U narednom broju na pitanja odgovara doc. dr. Azra Bureković, specijalista endokrinolog i dijabetolog. Pitanja šaljite na e-mail [email protected].

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.