ZDRAVLJE

Samopregled spašava život

Redovno pregledanje kože svima je od koristi, a posebno osobama svijetlog tena, riđe kose i onima koje imaju dosta madeža

Redovni pregledi potreba. Ilustracija

Zdravlje u kući

6.11.2019

Zdravim životnim navikama i redovnim, jednostavnim samopregledima mogu se na vrijeme otkriti i liječiti rak dojke i kože, oboljenja srca ili osteoporoza, koji pogađaju veliki broj žena. Dobre navike, poput samopregleda, mogu vam spasiti život. 

Svaka odrasla žena koja se brine o svom zdravlju trebala bi jednom godišnje obaviti kompletan sistematski pregled, koji uključuje i odlazak kod ginekologa. Ali, briga o zdravlju mnogo je više od odlaska ljekaru jednom godišnje. Zato naučite kako da se pregledate same u svom domu, na jednostavan način.  

Grudi – samopregled obavite jednom mjesečno ili nekoliko puta godišnje. To vam pomaže da ih bolje upoznate i lakše uočite bilo kakve promjene. Redovan godišnji pregled kod ljekara ne smijete preskakati, kao ni specijalističke preglede na koje vas ljekar uputi, poput ultrazvuka ili mamografije.

Odvojite pet minuta mjesečno za svoje grudi, a ono što bi vas trebalo alarmirati da odmah odete ljekaru jesu promjene poput udubljenja, ispupčenja, nabiranje kože, crvenilo, otok, svrab ili bol.

Koža - rak kože najčešći je zloćudni tumor kod ljudi, a u Evropi godišnje oboli više od 3,5 miliona osoba. To je tumor koji se najlakše uočava. Redovno pregledavanje kože može vam spasiti život, jer ako je na vrijeme otkriven, rak kože može biti izlječiv. Samopregled kože svima je od koristi, a posebno osobama svijetlog tena, riđe kose i onima koje imaju dosta madeža.

Za samopregled kože potrebna su vam jedno samostojeće i jedno ručno ogledalo ili neko iz porodice ko će vam pomoći. Pregledajte svaki centimetar kože, uključujući i područja koja nisu izložena suncu, poput tjemena, dlanova, područja ispod grudi, genitalnog područja i kože na stopalima. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.