ORDINACIJA

Zaštitite dječije zube od propadanja

Roditelji moraju strogo paziti da djeca ne koriste količinu paste za zube veću od veličine zrna graška

Četkica može biti manuelna ili električna. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

18.10.2019

Široka rasprostranjenost u upotrebi fluoridiranih zubnih pasti vjerovatno je jedan od glavnih razloga za dramatičan pad karijesa u posljednjih 30 godina u nekim zemljama.

Ispiranje vodom

Može se reći da je četkanje zuba fluoridiranom pastom za zube idealna javnozdravstvena metoda, koja je prikladna za primjenu, nije skupa, a i kulturalno je široko prihvaćena. 


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Avaz

Roditelji moraju strogo paziti da djeca ne koriste količinu paste za zube veću od veličine zrna graška. Asistencija roditelja i njihovo nadgledanje nad četkanjem zuba mora se provoditi do najmanje sedme godine djeteta. Nakon temeljitog četkanja, djeca bi trebala ispljunuti ostatak zubne paste i izbjeći neposredno ispiranje vodom, kao i neposredno konzumiranje obroka nakon četkanja. Četkica za djecu može biti manuelna ili električna, ali sa malom glavom i mekim vlaknima.


quote
<p>Gelovi<span style="background-color: initial;">&nbsp;i lakovi sredstva su sa znatno većom koncentracijom fluorida i stoga se apliciraju isključivo profesionalno, u stomatološkoj ordinaciji.</span></p>

Zubne paste mogu imati različite koncentracije fluorida, stoga je bitno koju vrstu paste dijete koristi s obzirom na svoju dob. Njihovu primjenu možemo podijeliti u tri dobne skupine. Kod djece u dobi od šest mjeseci do dvije godine, očekuje se da se četkanje provodi dva puta dnevno s količinom paste u obliku zrna graška i pastom koja ima koncentraciju fluorida od 500 ppm F.

Dva puta

Dob od dvije do šest godina, također, zahtijeva četkanje dva puta dnevno istom količinom paste, ali u većoj koncentraciji fluorida, od 1.000 (+) ppm F. Djeca starija od šest godina trebala bi četkati zube, također, dva puta dnevno količinom paste za zube u dužini od 1 do 2 centimetra i koncentracijom fluorida od 1.450 ppm F. 


Procjena stomatologa

Ako procijeni da je dijete u povećanom riziku od nastanka karijesa, a posebno ako se radi o djetetu sa posebnim potrebama, stomatolog bi trebao, nakon pažljive procjene, u režim fluoridacije uključiti i ostale izvore fluorida, koji mogu biti u obliku otopina, gelova i lakova za fluoridaciju.  

Otopine se mogu koristiti kod kuće, na dnevnoj bazi, u koncentraciji od 0,05 posto natrijevog fluorida (225 ppm F) ili manjoj, odnosno na sedmičnoj bazi u koncentraciji od 2 posto natrijevog fluorida (900 ppm F).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.