ORDINACIJA

Karijes i danas najraširenija bolest: Kako da zaštitite svoje dijete

Djeluju tako da zaustavljaju demineralizaciju koja predstavlja prvu fazu svakog karioznog procesa

Karijes i danas najraširenija bolest:. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

9.10.2019

Uprkos padu prevalencije karijesa koji se javlja u nekim visokorazvijenim zemljama, karijes i dalje ostaje najraširenija višefaktorno uzrokovana bolest dječije dobi. Karijes se pojavljuje ako patološki faktori prevladaju nad zaštitnima. 


Rast bakterija

Pod patološkim faktorima podrazumijevaju se bakterije koje proizvode kiselinu (Mutans streptococci i lacobacilli), zatim smanjeno izlučivanje sline koje može biti posljedica disfunkcije žlijezda slinovnica, ali i upotrebe određenih lijekova i neadekvatna prehrana koja obuhvata veću količinu fermentirajućih ugljikohidrata.

Prof. dr. Muhamed Ajanović. Avaz

Zaštitni faktori najčešće su kalcij, fosfati, proteini i fluoridi u slini, kao i dodatno zaštitno djelovanje primjerene količine izlučene sline i antiseptičko i antibakterijsko djelovanje sredstava za primjenu u usnoj šupljini.

Bez obzira na sve ove zaštitne faktore, danas se unos fluorida na dnevnoj bazi smatra glavnim faktorom svakog savremenog preventivnog programa za kontrolu karijesa u djece. Fluoridi djeluju tako da zaustavljaju demineralizaciju koja predstavlja prvu fazu svakog karioznog procesa, potiču remineralizaciju već nastale kariozne lezije i zaustavljaju rast bakterija u plaku koje su odgovorne za razvoj kariozne lezije.

Vanjski slojevi

Fluoridi se mogu ugrađivati u strukturu zuba tokom razvojne faze zuba (prije nicanja) i tada to nazivamo sistemsko djelovanje fluorida. 

quote
<p>Savremena istraživanja potvrđuju kako je kariostatski efekt fluorida ponajprije posljedica površinske (topikalne) primjene fluorida, a ne sistemske. </p>

Topikalno djelovanje fluorida odnosi se na ugradnju fluorida u vanjske slojeve zuba nakon njegovog pojavljivanja u usnoj šupljini.


Uspješan efekt

Evropska akademija za dječiju stomatologiju (European Academy of Paediatric Dentistry) u svojim posljednjim uputama o primjeni fluorida kod djece snažno podržava činjenicu da primjena odgovarajuće zubne paste s fluorom, kao sredstva za površinsku fluoridaciju zuba, uz dobru oralnu higijenu predstavlja osnovu uspješnog efekta fluoridacije u redukciji karijesa. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.