SAVJETI Vrijeme je stati ovisnosti ukraj

Kako je virtuelni svijet postao ljudska stvarnost

Društvene mreže kod mnogih izazivaju pravu ovisnost i nju je potrebno liječiti

Zdravlje u kući
09.10.2019 15:05

Izaziva ovisnost

Foto: Ilustracija

Živimo u vremenima u kojima je virtuelni svijet postao dio naše stvarnosti.

Važno pitanje

Činjenica je da su vam internet te posljedično i društvene mreže omogućili mnoge benefite o kojima ste ranije mogli samo maštati, a pokazali su se veoma korisnima i kod razvoja i unapređenja poslovanja. 

Ipak, društvene mreže u tolikoj su se mjeri usadile u život ljudi da im često posvećujete previše vremena te svoj život, umjesto u stvarnosti, provodite u tom virtuelnom svijetu.

Dovoljno je otići u kafić i pogledati oko sebe. Veliki broj ljudi, posebno mladih, tipka po mobitelima umjesto da razgovaraju s osobom do sebe. Tu se nameće jedno veoma važno pitanje - jesmo li zbog socijalnih medija izgubili vještine socijalizacije?

Loš utjecaj

Uz pomoć pametnog telefona, društvenih medija i interneta sada bilo gdje i u bilo kojem trenutku možete saznati gdje se nalaze i šta rade vaši prijatelji ili članovi porodice. Možete uploadati fotografije, direktno odgovarati na poruke i još mnogo toga. No, upravo to može loše utjecati na vaše odnose u stvarnom životu. 

Ne treba osporavati sve prednosti interneta i društvenih mreža, no činjenica je da društvene mreže kod mnogih izazivaju pravu ovisnost i nju je u krajnjim slučajevima potrebno liječiti.

Isključite obavijesti

Kako ne biste neprestano provjeravali društvene mreže, isključite obavijesti jer će vas manje ometati u svakodnevnim zadacima i obavezama.

Obavijesti koje se pojavljuju na vašem telefonu stalni su podsjetnik da se nešto dešava u online svijetu i možda se osjećate kao da ćete nešto propustiti. No, ono što propuštate dešava se tamo negdje, stoga isključite te obavijesti i fokusirajte se na stvarni svijet.

Ograničite vrijeme

 Postavite tajmer na telefon kako biste ograničili vrijeme provedeno na društvenim mrežama. Bit ćete iznenađeni koliko će vam ostati slobodnog vremena za uživanje u nekim drugim, mnogo zanimljivijim stvarima i aktivnostima.

Pronađite hobi

Kako bi što manje vremena provodila na Instagramu ili Facebooku, pronađite neki hobi ili zanimljivu aktivnost koja će ispunjavati vaše vrijeme. To je odlična prilika da naučite nešto novo i da upoznate nove ljude te da vrijeme provedete kvalitetnije.

Više druženja

Umjesto da neprestano visite na mobitelu, radije svoje slobodno vrijeme provedite s ljudima do kojih vam je stalo. Otiđite s prijateljicom na kafu, posjetite baku ili izađite s dečkom na večeru. Povežite se s tim ljudima u stvarnosti.

Komentari

NA VRH