NAŠA TEMA

Pravilnim liječenjem spriječite gubitak bebe

Uzročnici mogu biti bakterije, gljivice, virusi ili paraziti

Trudnicama se savjetuje redovan pregled. Ilustracija

Z. KARIĆ

16.9.2019

Zbog hormonskih i imunoloških promjena u trudnoći su češće vaginalne infekcije. Bitno je razlikovati normalni iscjedak od znakova infekcije. Pravilnim prepoznavanjem i liječenjem smanjuje se rizik od pobačaja, prijevremenih poroda i rađanja djeteta niske porođajne težine. Četiri najčešće vaginalne infekcije su bakterijska vaginoza, gljivične infekcije, streptokok grupe B i trihomonijaza. 


Smanjiti rizik

- Prevencija mikrobiološkim skrininzima u 12., 24. i 35. sedmici trudnoće omogućava otkrivanje i infekcija koje prolaze bez simptoma čime se znatno smanjuje procenat rizika i komplikacija koji mogu nastati kao njihova posljedica - kaže specijalista ginekologije i akušerstva, onkolog dr. Željko Pavlović iz Naše klinike u Istočnom Sarajevu. 

quote
<p>Obilan vaginalan sekret najčešće predstavlja znak poremećaja vaginalne flore, ali se mora istaći kako ova pojava u trudnoći ne znači obavezno i infekciju. </p>

Najčešća infekcija je bakterijska vaginoza. Uzrokovana je prekomjernim umnožavanjem Gardnerelle vaginalis, normalne stanovnice rodnice. Riječ je o poremećenoj vaginalnoj flori, više nego o infekciji, ali zahtijeva liječenje jer narušena flora je dobar preduvjet nastanku drugih infekcija koje mogu uzrokovati pobačaje i prijevremene porode.

Dr. Željko Pavlović, specijalista ginekologije i akušerstva. Avaz

Kliničke manifestacije

Simptomi, kada je riječ o vaginalnim infekcijama kod trudnica, su svrab, peckanje, bolovi prilikom seksualnog odnosa, neprijatan miris, a često mogu biti propraćeni i infekcijom mokraće. Uzročnici su uglavnom bakterije, gljivice, virusi ili paraziti. 

- Ukoliko postoje kliničke manifestacije bilo koje infekcije, jako ih je bitno prepoznati i liječiti na vrijeme. Ako planirate trudnoću, savjetuje se ginekološki pregled i eventualno liječenje infekcija prije začeća kako bi izbjegli brojne komplikacije koje mogu nastati tokom trudnoće i poroda – rekao je dr Pavlović.


Važna je prevencija

Tokom trudnoće bitno je raditi na prevenciji vaginalnih infekcija što se postiže održavanjem zdrave vaginalne mikroflore. Preporučuje se odgovorno spolno ponašanje, pravilne prehrambene navike, povećano korištenje oralnih i vaginalnih probiotika te dobra intimna higijena. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.