NAŠA TEMA

Kako su vrućine i bazeni neprijatelj žena

Javljaju se crvenilo, upala i stvaraju se ranice, a to su idealna mjesta za razvoj gljivica, bakterija i virusa

Najvažnija je ispravna dijagnoza. Ilustracija

Piše: Z. KARIĆ

5.9.2019

Kao što nam zima zbog hladnoće može donijeti zdravstvene probleme mokraćno-spolnog sistema, tako i ljeto, vrućina, more i bazeni nose određene opasnosti.  

Toplota, vlaga i sunce naporni su za cijelu kožu, a posebno nježnu kožu i sluznicu intimnog područja. Zbog takvih klimatskih prilika češće nastaju crvenilo, upala i stvaraju se ranice, a to su idealna mjesta za razvoj gljivica, bakterija i virusa.

Vaginalne infekcije često nastaju zbog vrućine, znojenja, ali i mokrih kupaćih kostima.

Širok pojam

- Vaginalne infekcije predstavljaju širok pojam koji obuhvata cijeli niz različitih infekcija vagine i okolnih struktura. Simptomi vaginalne infekcije generalno uključuju pojačan iscjedak, izmijenjen miris iz vagine i vanjskog spolovila, svrbež, peckanje i nelagodu - navodi dr. Željko Pavlović, specijalista ginekologije i akušerstva - onkolog iz „Naše klinike“ u Istočnom Sarajevu.

Infekcija se može proširiti uzlaznim putem grlića maternice na maternicu, jajovode i karlicu te proširiti po cijeloj abdominalnoj šupljini. Pojačan vaginalni iscjedak prvi je znak vaginitisa, ali ga je teško razlikovati od normalnog vaginalnog iscjetka.

- Kod žene reproduktivne dobi normalan vaginalni iscjedak je bjelkast ili proziran, gust ili rijedak te najčešće bez mirisa. Iscjedak ponekad može biti primjetljiviji, i to najčešće tokom trudnoće, sredine ciklusa i ovulacije. Stres, lijekovi, različite dijete i spolna aktivnost mogu utjecati na količinu i ostale značajke normalnog vaginalnog iscjetka – pojašnjava dr. Pavlović.

Normalan iscjedak može biti i žućkast, specifičnog mirisa, uz simptome lagane iritacije rodnice, ali ipak nije praćen bolovima, pečenjem, crvenilom, svrbežom rodnice ili iritacijom rodnice i vrata maternice. Upravo nedostatak ovih simptoma pomaže u razlikovanju normalnog od iscjetka koji je povezan s vaginitisom i cervicitisom.

Ginekološki pregled

- Žene s vaginitisom trebale bi obaviti ginekološki pregled i dijagnostiku. Nalazi bakterijskih kultura vaginalnog brisa često su zbunjujući, jer velika raznolikost bakterijskih vrsta kolonizira rodnicu, a nisu patogeni pa identifikacija tih bakterija može dovesti do nepotrebne antibakterijske terapije – kaže dr. Pavlović.


Dr. Pavlović: Niz različitih infekcija. Arhiva

Za pravilan tretman najvažnija je ispravna dijagnoza, a samo ginekolog može odrediti o kojoj se vrsti upale, odnosno infekcije radi. Pristup u liječenju je individualan, a uzimaju se u obzir dob, opće zdravstveno stanje i historija bolesti žene.

Kako ih raspoznati

Kandidijaza ili Candida vulvovaginitis (upala vanjskog spolovila i rodnice) često se manifestira simptomima upale i obilnim iscjetkom. S druge strane, kaže dr. Pavlović, bakterijska vaginoza povezana je s minimalnom iritacijom i upalnim promjenama sluznice, ali se žene odmah žale na rijedak sivkasti, pjenušavi iscjedak neugodnog mirisa. 

quote
<p>Simptomi uključuju pojačan iscjedak, izmijenjen miris iz vagine i vanjskog spolovila, svrbež, peckanje i nelagodu </p>

Trihomonijazu karakterizira gnojni rijetki iscjedak neugodnog mirisa koji prate pečenje, svrbež, dizurija i dispareunija. Iako se prenosi spolnim putem, infekciju je moguće dobiti i preko mokrih peškira, u bazenu ili putem zajedničkog toaleta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.