ZDRAVLJE Imate li problema sa probavom

Šta želucu godi, a šta mu smeta

Provjerite prehrambene navike i počnite konzumirati namirnice koje će umiriti želučane tegobe

Zdravlje u kući

Kompot od jabuka sadrži umirujući pektin

Foto: Ilustracija


Problemi sa probavom i želučane smetnje nisu rijetka pojava, naročito kad imamo pogrešne prehrambene navike ili nas je ulovila neka viroza. No, zato su tu namirnice koje će bez problema ublažiti tegobe.

Laka probava

Banane - najbolji su izbor nakon treninga, a pektin će pomoći da vam crijeva funkcioniraju besprijekorno. Lako se probavljaju pa s njima nećete pogoršati situaciju nego je brzo olakšati.  

Bijela riža - zaustavlja proljev, baš kao i tost ili kuhani krompir, pa je uvijek treba imati pri ruci.

Biljni čaj - kamilica i nana su najbolji izbor, jer ulja iz nane opuštaju glatke mišiće probavnog trakta i smiruju grčeve, a umirujuće djelovanje kamilice već je dobro poznato.

Đumbir - kineski luk, kako ga još neki zovu, ublažava mučninu i povraćanje te uspješno smanjuje grčeve u želucu. Dnevno ograničenje je četiri grama đumbira.

Jogurt - jedini mliječni proizvod koji se preporučuje za konzumiranje kad imate želučanih problema, a još će biti efikasniji ako sadrži aktivne kulture dobrih bakterija.

Umirujući pektin

Kompot od jabuka - i one sadrže umirujući pektin, a naročito su efikasne kao kompot, koji je vrlo lako pripremiti.

Papaja - možda je i najblagotvornija namirnica za želudac, jer enzimi papain i himopapain razgrađuju proteine i reguliraju kiselost želuca.

Paprike su najbolje svježe

Za naše podneblje slobodno se može reći da postoji malo onih koji ne konzumiraju papriku. No, paprike se češće koriste obrađene, a ne svježe.  

Svježe paprike bogate su vitaminima, a pomažu i u mršavljenju. Sve vrste paprika bogat su izvor vitamina A, C i K. Ako trebate birati, izaberite crvene paprike, jer su one najzdravije. I ljute i blage paprike sadrže supstancu koja povećava sagorijevanje kalorija. Jedna ljuta papričica sadrži 18, dok 150 grama blage crvene paprike sadrži 46 kalorija.

Voće i povrće

Voće je bogato raznovrsnim hranjivim materijama, ali sadrži i velike količine prirodnog šećera. Upravo zbog toga, nutricionisti kao dnevnu dozu preporučuju sok dobiven cijeđenjem dvije šolje voća, jer koncentrirani šećer predstavlja dodatne kalorije, a kod dijabetičara može izazvati značajan porast nivoa šećera u krvi.

Osim toga, iscijedite sok od nekoliko listova špinata, malo mrkve i celera. Zbog raznovrsnosti, možete dodati i cveklu ili čak dvije. Miješanje više vrsta povrća u jednom piću osigurava unos većeg broja hranjivih materija i poboljšava okus napitka.

Svježe cijeđen sok

Ako želite izvući maksimalnu koncentraciju vitamina, minerala, enzima i fitomaterija iz voća i povrća, onda je najbolja opcija sok, jer ga organizam lako apsorbira. Cijeđenjem voće i povrće obično gubi biljna vlakna, zbog čega su lakše svarljivi i brže dospijevaju u ćelije.  

Ukoliko postoji veća potreba za biljnim vlaknima, lako je možete zadovoljiti unosom integralnih žitarica, svježeg povrća i voća ili jednostavnim dodavanjem integralnih  žitarica u svježe cijeđeni sok. 

Više o temi Probava

ZDRAVLJE
Neprijatelji crijeva
PREHRANA
Četiri pravila pripremanja hrane
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na