ISHRANA I ZDRAVLJE Nikako ga ne preskačite

Zašto je doručak važan

Budi metabolizam, daje nam dobar osjećaj i kontrolira tjelesnu težinu

"Zdravlje u kući"

Redovan doručak doprinose sprečavanju gojaznosti

Foto: Ilustracija


Uobičajena navika mnogih od nas je preskakanje doručka. To je najgora varijanta, jer doručak bi trebao probuditi metabolizam, dati vam dobar osjećaj i kontrolirati tjelesnu težinu.

Ljeto donosi obilje zdravih namirnica, a cilj je da napunimo naše rezerve hranjivih materija koje su tokom zime ispražnjene. Ljeti trebamo koristiti sva bogatstva prirode, jesti što više voća i povrća, jačati imunitet, napuniti se energijom.

Pravilan rast

U svim preporukama za zdravu ishranu navodi se kako bismo trebali jesti više manjih obroka u toku dana, a doručak je obavezan. Redovna ishrana i redovan doručak doprinose sprečavanju gojaznosti.

Doručak smanjuje suvišne kilograme, a efikasan je i protiv gubitka apetita. Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovno doručkuju imaju manju težinu od onih koji preskaču doručak.

Pravilnom ishranom, s doručkom i više manjih obroka u toku dana, omogućavamo organizmu da normalno funkcionira tokom cijelog dana. Dokazano je da se redovnim doručkom smanjuju problemi s nadimanjem, lošom probavom, zatvorom, mučninom...

Redovan doručak preporučuje se za održavanje korisnog nivoa šećera u krvi, naročito dijabetičarima i sportistima. Pravilnim obrocima u toku dana djeca se uče zdravom životu i omogućava im se da pravilno rastu i razvijaju se. Doručak ima značajno mjesto u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova te visokog krvnog pritiska.

Umor i depresija

Za dugovječnost, protiv umora, depresije, malaksalosti i stresa preporučuje se redovan doručak. Ženama on pomaže prilikom PMS-a, u trudnoći, pri dojenju djece, u menopauzi, ali i u borbi protiv celulita.

Ljetne namirnice

Sunce pomaže prirodno sazrijevanje i izvlači ono najbolje iz svake namirnice. Ovo je vrijeme kada je većini voća i povrća sezona, kada se i preporučuje njihovo konzumiranje. Zato ovaj period treba iskoristiti da se napune depoi hranjivim sastojcima koje puno teže možete naći u prirodnoj formi tokom zime.

Popišite sve voće, povrće, sjemenke, žitarice, ali i mlijeko, meso, ribu i mliječne proizvode koje volite. Ne zaboravite i one koje rjeđe jedete, na koje niste baš navikli, a znate da su zdravi. Uputite se na pijacu i svaki put, osim standardne nabavke, kupite i neku vrstu koju rjeđe jedete. Zašto za doručak ne biste pojeli povrtnu salatu ili svom omletu dodali povrće?

Šta treba sadržavati

Zdrav doručak treba sadržavati:

1. Voće ili povrće - izvor vitamina

2. Mlijeko, sir ili jogurt - bogatstvo kalcija

3. Ugljikohidrate - izvor energije

Analizirajte jelovnik

Ako ste čvrsto odlučili napraviti promjene u ljetnom jelovniku, onda provjerite:

- Jeste li osigurali raznovrsne namirnice

- Jeste li provjerili sadržaj vitamina u namirnicama

- Odgovaraju li obroci oblikom, bojom i strukturom

- Jeste li uključili voće, povrće i proizvode od žitarica

- Jeste li uključili i druge ljetne namirnice (brokulu, smokve, tikvice)

- Jeste li u obrocima smanjili masti, so i šećer

- Sadrže li obroci dovoljno kalorija

Više o temi Zdravlje

LJEKOVITO BILJE
Borač zaštitnik jagoda i zdravlja ljudi
LJEKOVITO BILJE
Neven magična biljka koja podsjeća na sunce
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na