KUHINJA

Začini lijek i hrana

Začini su začuđujuće bogati antioksidansimai u tom smislu uporedivi sa voćem i povrćem

Pomažemo našem imunom sistemu. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

17.5.2019

Kulinarstvo se ne može zamisliti bez začina. Osim izvanredne arome koju daju, oni poboljšavaju okus hrane i to bez dodavanja masti, soli, šećera i kalorija.  

Dokazano je i da utiču na poboljšanje imuniteta – pa, dodajući ih u jela, pomažemo našem imunom sistemu u borbi protiv slobodnih radikala. Naime, začini su začuđujuće bogati antioksidansima i u tom smislu uporedivi sa voćem i povrćem.

Osim zaštitne uloge, oni smanjuju upalne procese, koji su prethodnica mnogih hroničnih bolesti, a takođe ubrzavaju metabolizam.

 Začini i njihova upotreba u kuhinji

- Bijeli luk: Dobar je za suzbijanje virusa i parazita jer djeluje kao antibiotik. Dodajemo ga u nikz jela, a posebno bravetini, masnom mesu, umacima i koristimo kao začin za kobasice.

- Peršin: Sadrži vitamine A i C, folnu kiselinu, kalcij i željezo. Lišće se koristi za roštilj, omlete, pire, kuvana jela, salate. Ne kuha se zajedno sa jelom, već ga dodajemo neposredno pije serviranja.

- Kopar: Ima oštar ukus i miris, a koristi se za ribu, boraniju, krompir i kao dodatak sosovima i salatama.

- Komorač: Tu zeljastu biljku koristimo kao začin samo svježu i to najviše uz jela od krastavca i neke salate. Porijeklom je sa Istoka, kod nas je ima u svakoj bašti.

- Estragon: Domaća biljka, začin čiji se listovi i vrhovi koriste za fine marinade, kao začin za supu, za biljno sirće i kolače. Dodajemo ga svježeg ili osušenog.

- Bosiljak: Ima jak miris kad je svjež, a slatkastog je ukusa. Tradicionalni je dodatak mnogim italijanskim specijalitetima, a dodaje se i jelima sa paradajzom i janjetini.

- Majčina dušica: Ima oštar miris. Dodaje se gljivama, mesu, tikvicama, dinstanim i pečenim jelima, povrću i marinadama.

- Majoran: To je začin za meso, naročito za jela od mljevenog mesa, za pikantne umake, kao i za perad.

- Žalfija: Gorči i jakog je mirisa. Savršeno ide uz mljeveno meso, divljač, kupus, patlidžan i rižu.

- Ruzmarin: Veoma je aromatična mediteranska biljka. Listovi se koriste uz janjetinu, junetinu, divljač, đuveč i pečeni krompir.

- Nana: Slatkog je mirisa i "hladnog" okusa. Osvježavajući začin koristi se uz janjetinu, sosove, jabuke, kao i za dekoraciju salata. Dodaje se u jogurt, kus-kus, grašak i mlade krompiriće. Ako je dodate u grah (makar i u vidu kesice čaja), manje će vas nadimati.

- Origano: Ima karakterističan miris. Koristi se za marinade, junetinu, grah, piletinu, patlidžan i tikvice. Odličan je za grčka jela, omlete i paradajz sos.

- Lovor: Ima aromatičan ukus i rezak miris. Kad se odlomi list, oslobađa se aromatično ulje. Najbolje je stavljati ga u supe i paprikaše, kao i uz ribu, meso i perad.

- Kleka: Zrnastim plodovima uvijek zeljastog žbuna kleke potrebno je sazrijevanje dvije godine. Koristi se za umake, jela sa kiselim kupusom i divljač.

Dragi gosti iz daleka

- Anis: Najbolja vrsta dobija se iz Španije. Pored sjemena 'Pimpinella anisum' koriste se mnogo i plodovi anisovog drveta. Neophodan je za kolače, a koristi se i za pravljenje likera.

- Cimet: Dobija se od unutrašnje kore tropskog drveta. Ima slatkast jak miris i aromatičan ukus. Stavlja se u kolače, pudinge, voćne deserte – najčešće u one sa kruškama i jabukama. Idealan je za deserte od riže.

- Vanila: Dodaje se desertima, dobra je za povećanje apetita, kao i protiv mučnine, povraćanja i dijareje.

- Biber: Važan začin u zrnu. Bijeli (oljušteni) biber je blaži nego crni. Biber u zrnu dodajemo marinadama, a mljeveni biber se koristi za brojna mesna i riblja jela, umake, supe i jela od povrća.

- Korijander: Ovo je začin jakog ukusa koji odlično ide uz mrkvu. On je i sastojak začina kari.

- Đumbir: Ima ljutkast ukus, dodaje se supama, sosovima i đuveču, ali i slatkim jelima. Zbog njegove izdašnosti, moramo ga pažljivo upotrebljavati. Između ostalog, koristi se za kompot od krušaka i bundeve spremljene za zimu, za svinjsko pečenje, ragu, marinade, pekmeze i kolače.

- Karanfilić: Osušeni pupoljci cvijeta do 12 metara visokog grma karanfilića. Koriste se najviše za kuhano vino i kompot, ali i za supe, povrće, jela od mesa i divljači.

- Kardamon: Samljeven sa ljuskom - glavice zajedno sa sjemenom samljevene u prah. Koristi se za kolače, slatke umake i slatkiše, ali i kao začin za kobasice.

- Morski oraščić: Oraščić je jezgro ploda orahovog drveta. Plod je sličan kajsiji. Upotrebljava se za poboljšanje ukusa jakih i slatkih supa i umaka, za jela od mljevenog mesa i valjuške od mesa, za povrće, noklice i kolače. Samljeven u prah koristi se licitarske i druge kolače, supe od mesa, iznutrice i kobasice.

- Kim: Više od 5.000 godina poznat je kao sredstvo za osvježenje stomaka. Sastoji se od osušenog rascijepljenog ploda biljke. Koristi se za supe i umake, krompir, povrće, jela od mesa, kvark, sir i kolače sa sirom.

 Kari – tropski začin

Kari nije jedan začin već začinska mješavina iz indijske kuhinje. Sadrži 12 do 15 tropskih začina od bibera, đumbira, korijandera do macisa. Koristi se za jela od riže, ribe, za meso, perad i razne umake. Držati ga treba u dobro zatvorenoj posudi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.