UPOTREBA

Nova primjena stare terapije

U svijetu su u toku hiljade kliničkih ispitivanja lijekova koji su decenijama u upotrebi

"Zdravlje u kući"

6.3.2019

I stari provjereni lijekovi nalaze se pod lupom kliničkih farmakologa, provjeravaju se njihova učinkovitost, način upotrebe, moguća neželjena djelovanja. Pritom se često otkrivaju i nove mogućnosti i nova njihovog polja djelovanja. 

Tako je aspirin, iako spada u najistraživanijie lijekove na svijetu, stalno pod lupom. Procjena je da se o aspirinu, odnosno acetilsalicatnoj kiselini godišnje provode između sedamsto i hiljadu kliničkih ispitivanja te napiše više od 3500 znanstvenih radova.

Rezultati nove studije ukazuju da je uzimanje dvije standardne doze

acetilsalicilatne kiseline(325 mg) sedmično povezano s 49 posto manjim rizikom od raka jetre.

 Manji rizik od raka jetre

Redovita upotreba dovodi do znatno nižeg rizika od razvoja raka jetre u usporedbi s rijetkom upotrebom ili bez uporabe acetilsalicilatne kiseline. Također, valja spomenuti da se rizik progresivno smanjuje s povećanjem doze i trajanjem upotrebe. Tako je rizik od raka jetre bio 59 posto niži u osoba koje su redovito uzimale acetilsalicilatnu kiselinu pet ili više godina.

Zanimljivo je da redovita upotreba acetaminofena ili nekih drugih nesteroidnih protuupalnih lijekova kao što je ibuprofen, nije bila povezana sa smanjenim rizikom od raka jetre.

Inače, ne treba zaboraviti da je dulje uzimanje acetilsalicilatne kiseline povezano srizikom od povećanog krvarenja. A rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu JAMA ONCOLOGY.

 Aspirin i za rak jajnika

Drugo istraživanje provedeno u SAD-u u kojem je sudjelovalo više od 205.000 žena, pokazalo je da redovna upotreba niskih doza acetilsalicilatne kiseline(100 mg ili niže) može za 23 posto smanjiti rizik od razvoja raka jajnika. Zanimljivo je da uzimanje standardne doze acetilsalicilatne kiseline od 325 mg nije bilo povezano s manjim rizikom.

S druge strane, sedmično uzimanje 10 ili više tableta drugih nesteroidnih protuupalnih lijekova kao što su ibuprofen i naproksen, za nekoliko godina može biti povezano s povećanim rizikom od raka jajnika.

Inače, sve više dokaza ukazuje da upala ima ulogu u razvoju raka jajnika. Smatra se da acetilsalicilatna kiselina smanjivanjem upale može smanjiti rizik.

Prema mišljenju stručnjaka objavljenih u časopisu The Lancet Oncology potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo koje žene mogu imati najviše koristi od uzimanja niskih doza acetilsalicilaatne kiseline kako bi se smanjio rizik od raka jajnika.

Lijek za pritisak koristan dijabetičarima

Izgleda da antihipertenziv starije generacije verapamil, može poboljšati funkciju beta stanica gušterače u oboljelih od dijabetesa tipa 1, ukazuje nova studija. Naime, pokazalo se da on može potaknuti funkciju preostalih beta stanica u oboljelih od dijabetesa tipa 1.

Verapamil hidrohlorid je blokator kalcijevih kanala i pripada IV klasi anti-aritmika. Inače, već ranije je uočeno da bolesnici s dijabetesom tipa 1 i 2 koji su na terapiji s verapamilom imaju u prosjeku niže nivoe glukoze u serumu na tašte.

Verapamil je prva terapija koja je pokazala klinički značajan učinak u očuvanju funkcije beta stanica gušterače i proizvodnje inzulina kod odraslih osoba s dijabetesom tipa 1, ističu stručnjaci.

Valja istaknuti da su nuspojave usljed primjene verapamila bile blage te da niko nije zatražio prekid liječenja ili smanjenje doze. Jedina nuspojava verapaima uočena tokom kliničkog ispitivanja bila je konstipacija.

 Dijabetičari – oprezno s diureticima

S dobrim vijestima dolaze i loše. Prema rezultatima studije provedene u Francuskoj izgleda da su osobe koje imaju dijabetes tipa 2 i uzimaju diuretike izložene značajno većem riziku od gubitka stopala ili noge.

Naime, pokazalo se da uzimanje diuretika povećava rizk od amputacije ili potrebe za angioplastikom ili bypassom za 75 ili više posto. Smatra se da diuretici trebaju biti oprezno korišteni u pacijenata s dijabetesom tipa 2 koji su izloženi riziku od amputacije.

Valja spomenuti da je dijabetes tipa 2, bolest koja je jako povezana s kardiovaskularnim komplikacijama, a problemim sa cirkulacijom mogu u konačnici dovesti do amputacije noge upozorava se iz Europske udruge za proučavanje dijabetesa.

Viagra nepovoljno utječe na vid

Nije rezultat kliničke studije o viagri, ali je jako upozoravajuće na njeno novo neželjeno djelovanje. Izgleda, naime, da visoke doze sildenafila, što je tvornički naziv za Viagru, mogu uzrokovati oštećenje mrežnice oka koje rezultira s problemom viđenja boja.

Stručnjaci upozoravaju na slučaj 31-godišnjeg muškarca koji je hospitaliziran nakon što je uzeo previsoku dozu sildenafila usljed koje je imao crveno zatamnjeno vidno polje tokom dva dana.

Inače, čak i normalne doze sildenafila mogu uzrokovati probleme s vidom koji obično nestaju u roku od 24 sata. Hospitaliziranom muškarcu je dijagnosticirana toksičnost mrežnice oka koja je povezana s visokim dozama sildenafila koje su oštetile vanjsku mrežnicu.

Pregledom oka uočena su mirkoskopska oštećenja čunjića mrežnice koji su ključni za opažanje boja. Nažalost, usprkos brojnim tretmanima, muškarčev vid se nije u potpunosti povratio ni godinu dana nakon njegove hospitalizacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.