SAVJETI

Koliko često prati posteljinu, kada brisati prašinu

Posteljinu je dovoljno mijenjati jednom sedmično, a na dječijim krevetima svaka četiri dana

Pri čišćenju nemojte koristiti suhe krpe. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

1.3.2019

Koliko peškira odrastao čovjek treba imati? Trebamo li mijenjati posteljinu svake sedmice i moramo li čistiti WC školjku rukom? To se pitaju svi koji ne znaju da li čiste dovoljno dobro da bakterije i prljavština neće izazvati alergiju ili infekciju.  

Odgovore na ova, ali i druga pitanja vezana za pravilno čišćenje doma, dali su stručnjaci iz popularne TV emisije „Obsessive Compulsive Cleaners“.

Obuća u kući

Oni savjetuju da svaki član porodice mora imati svoj peškir te da ih ne možemo dijeliti sa ukućanima. To znači da bi svaka član morao imati barem pet peškira na raspolaganju. Mijenjati ih treba barem svaki drugi dan.

S druge strane, profesorica koja predaje osnove higijene u jednoj londonskoj školi Sali Blumfild smatra da je peškire dovoljno zamijeniti jednom sedmično, ali također ističe da ih ukućani ne smiju dijeliti. Navodi kako je vrlo važno da budu pravilno oprani, i to barem na temperaturi od 40 stepeni.

Posteljinu je dovoljno mijenjati jednom sedmično, osim ako neko od ukućana nema neku kožnu infekciju. U tom slučaju mijenjajte je svakodnevno.

Ali, ističu, posteljina na dječijim krevetima trebala bi se mijenjati otprilike svaka četiri dana. Stručnjaci podsjećaju da bismo i presvlake na krevetićima koje koriste naši kućni ljubimci trebali oprati jednom sedmično.

Također, ističu kako se u kući ne bi trebalo hodati obuven, ali nikad ni bos. Uvijek treba nositi kućne papuče.

Bolji način

Pitanje je i količko često prati odjeću od trapera. Stručnjaci za čistoću savjetuju da, ako ste u njoj bili vani, morate je prati svakih sedam, a najviše do deset dana.

Mnogi su u dilemi koliko nam je potrebna četka za čišćenje WC školjke. Stručnjaci ističu kako je puno bolji način za održavanje higijene u toaletu to da navučete gumenu rukavicu i u školjku zavučete - ruku.

Kako prati krpe za čišćenje

Ponekad nam se čini da su krpe koje koristimo za čišćenje nakon ispiranja dovoljno čiste za drugu upotrebu, ali to baš i nije tako. To se pogotovo odnosi na spužve koje koristimo za brisanje u kuhinji, koje mogu biti pune bakterija. Stručnjaci preporučuju da ih peremo u mašini za veš, na temperaturi od 60 stepeni.

Koristite samo vodu

U svim proizvodima postoje čestice materijala, pa tako i u namještaju ili tepisima. Te čestice stvaraju prašinu pa sve takve površine treba brisati barem jednom sedmično, savjetuju stručnjaci. Ali, nemojte koristiti suhe krpe, jer ćete na taj način dobar dio prašine samo „podići“ u zrak i ona će ponovo pasti. Koristite samo vodu, ne sredstva za poliranje. 

A ispod kreveta

Čistiti prašinu ispod kreveta trebamo raditi češće nego što mislimo. Savjet je da to radimo svake sedmice, a ako neko u kući ima astmu ili alergiju, dva puta sedmično. Krevete treba pomicati jednom u nekolikom sedmica. Ali, ako crijevo usisavača možete zavući ispod kauča i kreveta, učinite to svaki puta kad usisavate.

Ribanje kupatila

Kupatilo se mora ribati barem jednom sedmično, ali ako u kući ima ljudi koji imaju neku infekciju, male djece ili životinja, radite to češće, po potrebi i svaki dan. Dio stručnjaka smatra da bi WC školjku trebalo dobro oprati svaka dva do tri dana, a neki kažu kako svaki dan izdvoje nekoliko minuta da bi dezinficirali školjku, obrisala umivaonik i kadu.  

Tuširanje – jutro ili navečer?

Neki savjetuju tuširanje ujutro, odmah nakon ustajanja, a neki navečer, da čisti legnemo u krevet. A ima onih koji kažu kako je dobro tuširati se kratko i ujutro i navečer, s tim da samo jednom koristite sapun, ili gel za tuširanje. Pretjerivanje sa sapunom može dovesti do isušivanja kože.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.