ZDRAVLJE

Septum uterusa i trudnoća

Oboje supružnika treba uraditi pretrage. Ilustracija

Piše: Dr. Ali Mesut

1.3.2019

Imam 25 godina i u braku sam tri. Nažalost, još nisam ostala trudna. Na ginekološkom pregledu rečeno mi je da imam totalni septum uterusa. Je li to glavni uzrok neostvarivanja trudnoće? 

Što se tiče bilo kakvih abnormalnosti maternice, to ne mora biti direktno povezano s neplodnošću. Međutim, može uzrokovati spontani pobačaj ukoliko dođe do trudnoće, slab razvoj bebe ili dovesti do prijevremenog poroda. Ukoliko imate totalni septum maternice, šanse za trudnoću su jako male i u tom slučaju predlažemo da se septum najprije ukloni.

Imam 33 godine i sedam sam u braku. Prije dvije godine ostala sam trudna prirodnim putem, ali u 9. sedmici sam, nažalost, izgubila bebu. Otad bezuspješno pokušavam ostvariti trudnoću. S obzirom na to da sam jednom ostala trudna, je li u mom slučaju inseminacija dobar izbor, ili ipak ivf?

Šanse za ostvarivanje trudnoće kod žena najveće su u kasnim dvadesetim i ranim tridesetim godinama. Nažalost, česti su slučajevi poput vašeg, da dođe do spontanog u ranoj fazi trudnoće. Generalno, 70 posto embriona se ne implantira u maternici, 10 posto kliničkih trudnoća završi abortusom, a samo 30 posto od ukupnog broja završi uspješnom trudnoćom i porodom. Svakako prije nego što se odlučite za proces inseminacije ili ivf-a, potrebno je uraditi mnoge analize, hormonalne nalaze, suprug mora uraditi spermiogram, te nakon svih nalaza vidjeti koja terapija i koji postupak su za vas najbolje rješenje.


Dr. Ali Mesut. Arhiv

Šta ako je AMH nizak

Imam 42 godine i iza sebe mnogo godina pokušavanja da ostanem trudna. Nažalost, to se nije desilo za šest godina braka. Posljednji put doktor je tražio da uradim anti-Mullerov hormon (AMH) i ispostavilo se da je veoma nizak. Zanima me utječe li AMH direktno na broj jajnih ćelija te na sam ishod trudnoće?

AMH nalaz je generalno dobar pokazatelj rezerve jajnika, no samo ako se uradi u dobrom laboratoriju i na ispravan način. U svakom slučaju, ima utjecaja na broj jajnih ćelija, no ipak najbolje je provjeriti stanje ultrazvučnim ginekološkim pregledom da se utvrdi broj folikula u jajnicima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.