ZDRAVLJE

Može li se poboljšati kvalitet jajnih ćelija

Ilustracija

Piše: Dr. Ali Mesut

9.5.2019

Iza sebe imam dva IVF procesa, nažalost, oba neuspješna. Posljednji put doktor je rekao da uopće nije došlo do oplodnje jajnih ćelija, zbog loše kvalitete. Da li postoji nešto što mi možete preporučiti, a da bi poboljšalo njihov kvalitet i samim tim povećalo mogućnost ostvarivanja trudnoće? Imam 38 godina, suprug 40, i šest godina smo u braku. 

Nažalost, ne postoji lijek koji direktno utječe na poboljšanje jajnih ćelija, odnosno na njihov kvalitet. Možete koristiti suplemente, antioksidanse koji vremenom mogu poboljšati stanje, ali ne ipak direktno. Na kvalitet jajnih ćelija utječe mnogo faktora, sam način života, ishrana, stres, različiti hormonalni problemi, zdravstveni problemi.



Dr. Ali Mesut. Arhiv

TESE zahvat i kvalitet spermatozoida

Zanima me vaše mišljenje o TESE postupku. Kod supruga na posljednjoj analizi spermiograma utvrđeno je potpuno odsustvo spermatozoida - azoospermija. Nas interesira kvalitet spermatozoida dobivenih nakon TESE operacije i kolika je šansa oplodnje jajnih ćelija sa takvim uzorkom?

Kada je riječo TESE postupku, najbolje je najprije posavjetovati se s andrologom koji će pratiti dalje stanje vašeg supruga. Ukoliko nema genetičkih problema, hormonalnih i općenito velikih zdravstvenih problema, dijabetesa i slično, u 60 posto slučajeva nakon TESE zahvata možemo pronaći spermatozoide dobrog kvaliteta. Kvalitet spermatozoida dobivenih TESE operacijom ne razlikuje se ni po čemu od spermatozoida za koje nije potreban zahvat i sasvim je dobar za oplodnju jajnih ćelija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.