MILOŠ VUČEVIĆ

Mandatar za sastav Vlade Srbije: Vjerujem da je historijski dogovor između Srba i Bošnjaka moguć

RS ćemo pomagati, štititi i voljeti kao niko drugi i kao nikoga drugog, svidjelo se to nekom u međunarodnoj zajednici ili ne

Miloš Vučević. Milos Tesic / ATAImages / PIXSELL

S. S.

1.5.2024

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević je nepuna tri sata predstavljao ekspoze zastupnicima u Skupštini Srbije.

Između ostalog, osvrnuo se i na odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Poručio je da BiH država tri konstitutivna naroda, među kojima je srpski.

- To je država čiji integritet mi poštujemo i koji nikada nismo doveli u pitanje. Niti ćemo to činiti. Svako će uvijek u Srbiji imati sagovornika ukoliko želi da radi na jačanju dejtonske BiH, kao države u kojoj će se poštovati slovo, a ne proizvoljni duh Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. Država u kojoj će RS moći da ostvaruje sva ona prava koja sljeduju i koje srpski narod želi da ostvare - istakao je Vučević.

Istakao je da niko ne može zabraniti Srbiji da voli RS, niti nametnuti krivicu i stigmu "genocidnog naroda".

- Nikada više Drina neće biti rijeka na kojoj se uspostavlja embargo Srba protiv Srba. RS ćemo pomagati, štititi i voljeti kao niko drugi i kao nikoga drugog, svidjelo se to nekom u međunarodnoj zajednici ili ne - poručio je Vučević.

On je kazao da duboko vjeruje da je historijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć i da Bošnjacima želi sve najbolje.

- Ne mislim da je moguće, a ni da je potrebno graditi nekakve nove saveze po ugledu na tvorevine koje nisu izdržale test vremena, poput Jugoslavije ili raznih balkanskih saveza. Izvući pouke je jedno, ali živjeti u prošlosti je nešto sasvim drugo. Ja želim da srpski narod gleda u budućnost i okrene se pobjedama - rekao je Vučević.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.