LUKUMA

Šećer sa Anda za kosti i zube

Zdravi zaslađivač s okusom sladoleda hiljadama godina dobiva se od plodova biljke koja raste samo visoko u Andama

Okus mu je nalik na javorov sirup. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

5.2.2019

Ko voli slatko, a izbjegava sve šećere i zaslađivače, trebao bi probati prah lukume. Dobiva se sušenjem i mljevnjem plodova biljke Pouteria lucume, stabla koje naraste od 8 do 15 metara i koje je, budući da raste u vrlo vlažnom podneblju visoko u Andama, izuzetno plodno pa godišnje može imati i 500 plodova.  

Okus mu je nalik na javorov sirup (ili na mješavinu batata i tog sirupa ili čak na karamele) pa se koristi za zaslađivanje sladoleda, kolača, frapea, smoothieja…

 Glikemijski indeks

Plod Lukume odlikuje neobično visoki sadržaj karotina, posebno beta karotina, koji je snažan antioksidans. Sadrži 14 minerala, među kojima posebno kalij, natrij, kalcij, magnezij i fosfor.

Ova kombinacija je dobra za zdravlje kostiju i zuba. Fosfor je takođe značajan za proces varenja i ravnotežu hormona. Regulira probavu zahvaljujući velikoj količini biljnih vlakana.

Zahvaljujući slatkom ukusu čiji je glikemijski indeks niži od šećera (procenjuje se da je oko 25), to lukumu čini pogodnom namirnicom za one koji nastoje regulirati nivoe šećera u krvi.

U Južnoj Americi lukuma se stoljećima koristila kao medicinska biljka zahvaljujući njenim snažnim antiinflamatornim efektima. Naučna istraživanja su potvrdila da lukuma ljekovito djeluje na kožu.

 Zdravstvene dobrobiti

Idealna je zamjena za šećer i vještačke zaslađivače. No, lukuma je na cijeni i kao bogat izvor vlakana, vitamina (B3 ili niancina i karotena, snažnog antioksidansa) i minerala, pogotovo željeza važnog za stvaranje crvenih krvnih stanica te fosfora i kalcija koji jačaju kosti i zube.

Naučno je dokazano da redovito korištenje lukume pomaže smanjenju krvnog pritiska i stabilizaciji nivoa šećera u krvi kod dijabetičara te da osigurava dugotrajnu energiju, što je itekoliko zanimljivo sportistima.

Blagotovorno djeluje i na kožu, osobito na obnovu tkiva i zacjeljivanje rana, a liječi i bakterijske i gljivične infekcije. Bogata vlaknima lukuma potiče probavu, a kako je niskokalorična, pomaže i pri mršavljenju.

Još od doba Inka živa je tradicija priprave tonika s lukumom koji puti daje sjaj i glatkoću te, zahvaljujući beta-karotenu, kožu štiti od starenja i od sunčevih zraka.  

Gdje naći lukumu

Kod nas je lukuma dostupna u obliku organskog Lukuma praha. Plodovi koji su sušeni na suncu i samljeveni u prah u potpunosti zadržavaju specifičan ukus ove biljke, a što je najvažnije – sve hranjive i korisne materije koje ona izvorno sadrži.

Prah lukume odličan je za pripremu domaćeg sladoleda, frapea, deserata, kašica za djecu… Možete ga staviti u jogurt, voćne salate, energetske kuglice, kolače, kremove i svuda gdje biste inače stavili šećer.

 Sladoled sa bananom i lukumom

U Peruu obožavaju sladoled od lukume tako da je omiljeniji od inače najomiljenijih kuglica od vanilije i čokolade. Provjerite to i utažite radoznalost – kupite prah lukume u nekom od bio dućana i prvo pripremite sladoled.

- Sastojci: 2 zrele smrznute banane, 1-2 kašike lukuma praha, kakao prah ili drobljena zrna kakaa. U snažnom blenderu izmiksajte banane u kremastu smjesu te dodajte lukumu i kakao. Odmah poslužite.

Smoothie od lukume i manga

- Sastojci: 1 mjerica proteina s okusom vanilije, 300 g nemasnog jogurta, 250 g smrznutog manga, 5 g praha lukume, led. Sve sastojke stavite u blender i usitnite u kremu. Poslužite odmah.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.