ZDRAVLJE Moćno voće koje podiže imunitet u sezoni prehlada

Mandarine su za svaki dan

Obiluju vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B grupe, kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo

"Zdravlje u kući"
02.02.2019 12:24

Maksimalno iskoristiti blagodati mandarina

Foto: Ilustracija

U zimskim danima u organizam je neophodno unositi što više vitamina C, kojeg najviše ima u citrusnom voću. Sezona je mandarina i treba maksimalno iskoristiti njene blagodati. Jer u 100 grama ove voćke samo su 34 kalorije, a sadrži 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od narandže. 

Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina, koja je po sastavu slična narandži. Obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijem, a tu su i vitamini B grupe, kalcij, magnezij, cink, bakar i željezo.

Istraživanja su pokazala da koža mandarine sadrži hranjive sastojke koji snižavaju loš holesterol.

Dokazano je i da hranjiva materija skrivena u mandarinama sprečava gojaznost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara.

Mnogi najčešće skidaju bijelu ovojnicu mandarine jer smatraju da ona nije primjerena za jelo, ali griješe. Ovojnica je puna vlakana koja ubrzavaju uspavanu probavu.

Mandarine mogu popraviti raspoloženje. Miris mandarine pomaže kod stresa, depresije i tjeskobe. Ako imate loš dan i želite se osjećati opuštenije, pokušajte s mandarinama.

Od ove voćke možete napraviti i masku za lice, za zdraviji i blistaviji izgled kože. Uzmite četiri kriške mandarine, odstranite sjemenke i izmiksajte u blenderu s kašikom jogurta i kašikom meda. Nanesite na lice i vrat i ostavite 10 do 20 minuta. Dobro operite lice, a masku možete koristiti dva puta sedmično ako imate masnu kožu ili jednom sedmično ako vam je koža suha i normalna.

Prilikom kupovine mandarina birajte one teže jer sadrže više vode i soka. Kako ne bi izgubile vrijedne nutrijente, mandarine držite dalje od direktnog svjetla.

NA VRH