DAROVI PRIRODE Pobijedite kašalj prirodnim putem

Namirnice uz koje ćete lakše disati

Bijeli luk je prirodni antibiotik koji uništava bakterije i viruse, a odličan je i u sprečavanju kašlja

"Zdravlje u kući"
23.01.2019 18:25

Riješite poteškoće s disanjem

Foto: Ilustracija

Vrijeme je virusa i prehlada pa, umjesto preparata iz apoteke, posegnite za darovima prirode i jednostavnim kućnim receptima kojima ćete riješiti poteškoće s disanjem.

Nakon teškog napada kašlja, grlo nam je izuzetno nadraženo i osjetljivo. Tada treba upotrijebiti neku umirujuću namirnicu koja će zaustaviti dalje kašljanje i cijelom tijelu podariti odmor od tog neugodnog napora. Prirodan pčelinji med idealno je rješenje. Izgrgoljajte kašičicu ili dvije ovog prirodnog nektara, a njime možete zasladiti i tople napitke poput čaja i mlijeka.

I đumbir je odličan saveznik u borbi protiv prehlada. Dodajte ga obrocima ili pripremite vrući napitak, jer će vam pomoći da podstaknete iskašljavanje, a posebno će biti djelotvoran kod takozvanog neproduktivnog ili suhog kašlja.

Bijeli luk je prirodni antibiotik koji uništava bakterije i viruse, a odličan je i u sprečavanju kašlja. Iscijedite malo soka iz nekoliko čehni i pomiješajte ga s toplom vodom pa navlažite nadraženo grlo.

U jednu šoljicu vrele vode sipajte 2 kašičice zdrobljenih listića svježeg timijana pa pustite da odstoje desetak minuta. Pijte tečnost nekoliko puta na dan dok je napitak topao. Timijan sadrži flavonide koji pomažu kod bolesti respiratornog sistema.

Grlobolje se riješite uz pomoć tople supe ili variva kojima ste dodali komadiće ljutih papričica, bogatih kapsaicinom – prirodnim alkaloidom koji podstiče lučenje analgetskih materija i tako ublažava bol u tijelu.

I bademi se smatraju prirodnim lijekom protiv kašlja i drugih respiratornih problema.

NA VRH