SAVJET

Čaj od đumbira za hladne dane

Prednosti su brojne i koristi se za ublažavanje i liječenje niza stanja

Đumbir se koristi kao začin, ali i kao lijek. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

2.1.2019

Đumbir, svijetli korijen gorkastog okusa, koristi se kao začin, ali i kao lijek. Potječe iz tropskog podneblja i raširio se po cijelom svijetu. Sadrži niz hranjivih tvari i često se, pogotovo u hladnim, zimskim danima, konzumira kao čaj u koji se mogu dodati med ili limun, a sve u svrhu boljeg okusa.  

Prednosti čaja od đumbira su brojne i koristi se za ublažavanje i liječenje niza stanja.

Jedna od najpoznatijih prednosti je ublažavanje mučnina. Samo jedna šoljica čaja može spriječiti mučnine uzrokovane putovanjima ili jutarnje mučnine kod trudnica.

Uz to, veoma je učinkovit u poboljšanju apsorpcije hranjivih tvari iz hrane. Može ublažiti nadutost i plinove. Kod nekih ljudi pokazalo se da čaj od đumbira ima pozitivan učinak na reguliranje apetita.

Protuupalna svojstva čaja od đumbira dobro su poznata. Upravo zbog toga, savršen je za ublažavanje bolova u zglobovima i mišićima. Ako patite od alergija, upale sinusa, gripe ili prehlade, čaj od đumbira vam može pomoći u ublažavanju tegoba dišnog sistema.

Vitamini, minerali i aminokiseline u čaju od đumbira mogu pospješiti cirkulaciju krvi i na taj način smanjiti rizik od nastanka bolesti kardiovaskularnog sistema. Đumbir pomaže u prevenciji nakupljanja masti u arterijama i time sprečava nastanak srčanog i moždanog udara.

Čaj od đumbira može ublažiti menstrualne grčeve, a obloge čaja od đumbira mogu opustiti napetost mišića abdomena. Uz to, sadrži i antioksidante koji pomažu u jačanju imunološkog sistema. Neka istraživanja su pokazala da je čaj od đumbira koristan u prevenciji različitih vrsta raka.

Ima i umirujuća svojstva koja će pomoći u smanjenju nivoa stresa i napetosti. To je zbog njegove specifične jake arome i ljekovitih svojstava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.