KORISNI SAVJETI

Ako ovako čuvate đumbir, ostat će svjež i do pet mjeseci

Ako ste kupili đumbir i ne znate kako da ga čuvate, zapravo je sve vrlo jednostavno

Možete sačuvati svježinu mjeseca i do pet mjeseci. Instagram

M. Z.

25.12.2023

Došlo je vrijeme prehlada i virusa, a jedna namirnica je neizbježna u ovim danima. Redovna konzumacija đumbira ima mnogo prednosti za različite dijelove tijela zahvaljujući bioaktivnom jedinjenju zvanom gingerol.

Ako ste kupili đumbir i ne znate kako da ga čuvate, zapravo je sve vrlo jednostavno.

Kako čuvati svjež đumbir

Da bi đumbir duže ostao svjež, obavezno ga stavite u hermetički zatvorenu posudu za skladištenje hrane ili plastičnu vakuum kesu, a zatim ga odložite u frižider. Ovo će vam pomoći da ostane svjež i do mjesec dana, a neki tvrde i čak do pet mjeseci. Ako vidite zelenkasto-plave mrlje od buđi, vrijeme je da bacite đumbir.

Kako čuvati oljušteni đumbir

Jednom kada oljuštite svoj đumbir, on će imati kraći rok trajanja jer je izložen kisiku. Jednostavno čvrsto umotajte oguljeni đumbir u plastičnu foliju, a zatim ga stavite u frižider. Kada se čuva na ovaj način, oguljeni đumbir treba da ostane svjež do tri sedmice, ali obratiti pažnju da se nije pokvario.

Da li đumbir može da se zamrzava

Zamrzavanje đumbira je odlična opcija za produženje njegove svježine, jer cijeli đumbir može da traje i do pet mjeseci ukoliko se zamrzne. Samo obavezno operite i osušite koren đumbira prije nego što ga zamrznete i čuvajte ga u plastičnoj kesi koja je pogodna za zamrzavanje, piše Real Simple.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.