SAVJETI

Ima lijeka za umorne i otečene noge

Limfni otoci najčešće se javljaju kada su vanjske temperature veoma visok

Kretanje je veoma važno. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

31.12.2018

Tokom ljeta mnogi se žale na otoke nogu. Obično uz to ide osjećaj težine u nogama i kao da ispod kože nogu mile mravi. Ti simptomi ukazuju na takozvani limfni otok, vrlo često oboljenje perifernih limfnih sudova, koje je najizrazitije ljeti, kada je toplo. 

Limfni otok zapravo predstavlja pojavu povišene količine tečnosti u potkožnom tkivu. To se manifestira otokom stopala ili potkoljenice samo na jednoj ili na obje noge, teškim savijanjem nogu u zglobovima, takozvanim mravinjanjem, zatim grčevima u mišićima koji se često javljaju i noću, a pogotovu kod osoba koje imaju proširene vene. Ljeti se to javlja češće zbog povećane propustljivosti limfnih i venskih sudova izazvanih vremenskim uslovima.

U šetnji je spas

Ovo oboljenje u najvećem broju slučajeva posljedica je neke druge bolesti, bolesti bubrega, jetre, proširenih vena, infekcije stopala, gljivične ili bakterijske, a često je i propratna pojava malignih oboljenja. Tada o limfnom otoku govorimo kao o sekundarnom oboljenju.

Kada se otok pojavi na obje noge, on je najčešće posljedica oboljenja srca, bubrega ili jetre i najkarakterističniji je za starije, mada od njega mogu da pate i mlađi. Kod ljudi koji imaju proširene vene ili trombozu vena, obično otiče samo jedna noga.

Međutim, oticanje se ne javlja samo kao posljedica drugih bolesti već može nastati i zbog pogrešnog načina života, odnosno predugog sjedenja ili stajanja kao i dugog boravka u pretoploj prostoriji.

Kretanje je veoma važno da bi se spriječila pojava otoka ili ublažila ako se pojavi. Kretanje se preporučuje svima koji pate od limfnih otoka, pa i srčanim bolesnicima, naravno u skladu s njihovim mogućnostima.

Hodajte, hodajte... U minuti morate napraviti 120 koraka da biste navikli hodati umjerenim tempom što je izuzetno važno ako želite izbjeći zadržavanje tekućine i otečenost nogu.

Pri hodanju svod stopala i mišići listova se stežu te na taj način potiču i olakšavaju povratak krvi u srce. Naravno, jedna minuta hoda nije dovoljna! Prema mišljenju stručnjaka, potrebno je barem 20 minuta hoda svaki dan.

Kako pomoći sam sebi

S pojavom prvih simptoma treba se javiti liječniku. Ukoliko se s liječenjem krene na vrijeme, bolest se može uspješno držati pod kontrolom i tako izbjeći neprijatne komplikacije.

Koja će terapija biti primijenjena, zavisi od slučaja do slučaja. Lijekovima se utječe na smanjenje otoka. Postoje i dobre metode fizikalne terapije, kao što su endermologija i elektromagnetna terapija. One se u početku rade pod nadzorom liječnika pa pacijent nauči kako i sam može da ih radi u kućnim uslovima.

Dobri rezultati postižu se i nošenjem elastičnih čarapa i zavoja. Ova pomagala ne treba koristiti na svoju ruku već isključivo prema savjetu liječnika. Često se kao preventivna mjera preporučuju trudnicama, posebno onima koje imaju i proširene vene.

Za bilo koju terapiju da se liječnik odluči, ona neminovno uključuje i poseban režim života, a to, između ostalog, podrazumijeva da treba izbjegavati:

- Duga sjedenja i duga stajanja;

- Dugo izlaganje povišenoj temperaturi;

- Višesatna sunčanja;

- Duge boravke u pretoplim prostorijima.

Ishrana, obuća i higijena također trebaju biti u funkciji prevencije i liječenja.

Treba nositi udobnu, anatomsku obuću, koja ne steže. Neophodno je piti dosta tečnosti, najbolje vode ili čaja, jesti laganu hranu sa što više voća i povrća i malo masnoća.

Higijena stopala mora biti besprijekorna, jer i gljivične infekcije na stopalima ili između prstiju mogu biti ulazno mjesto za infekciju kože i pojavu otoka.

 Ko je pod rizikom

Osobe koje radeći za kompjuterom neudobno sjede pa su im noge duže vremena opuštene sklone su ovom obolijevanju. Također postoji i rizik za putnike koji dugo sjede u skučenom prostoru bilo da je riječ o autobusu ili sjedištima ekonomske klase u avionima. U ovakvim uslovima veliki je rizik od limfnih otoka, kako kod onih na čije se bolesti inače nadovezuju tako i kod potpuno zdravih ljudi. Zato bi svi oni dok rade za kompjuterom trebali što češće napraviti pauzu i malo prošetati, a kada putuju, da stopala i dok sjede pokreću naprijed-nazad, imitirajući kretanje.

Plivanje je lijek

Svaki pokret napravljen u vodi podstiče cirkulaciju krvi i poboljšava elastičnost unutrašnjih zidova žila više od bilo koje druge fizičke aktivnosti. Nije potrebno čak niti da znate plivati, dovoljno je održavati se na površini vode.

U čemu je tajna? U vodi ste lakši, stoga je i pritisak težine tijela na noge manji. Idealno vrijeme? Trideset minuta plivanja tri puta sedmično.

Šetajte plićakom

Hodajte u plićaku, na obali mora: priuštit ćete si mikromasažu, a osim toga, hodanje kroz vodu jača mišiće i čini noge napetijima. Da bi masaža bila učinkovita, voda vam treba dosezati do struka i trebate hodati najmanje 10 minuta, polaganim koracima te polažući cijelo stopalo na dno.

Masirajte se rukama

Evo jedne automasaže koja će vam pomoći da održite noge laganima. Rukama prihvatite stopala, zatim lagano pritišćite palčevima područja između i ispod prstiju pa polako nastavite masažom do sredine tabana te od sredine prema peti.

Na taj način masirajte svako stopalo tri minute. Zatim palcem i kažiprstom obje ruke tri minute masirajte zamišljenu liniju koja povezuje gležanj i udubinu koljena. Nakon toga otvorenim dlanom dvije minute masirajte vanjsku stranu bedra, od koljena do kuka.

Kupka opušta

Opuštajućom večernjom kupkom podarite lakoću svojim nogama. U mlaku vodu stavite šaku kuhinjske soli i šaku listova ružmarina: so ima dekongestivno djelovanje, a ružmarin je vrlo djelotvoran tonik.

Koristite kreme

Hladne kreme s eteričnim uljima pospješuju prokrvljenost nogu, uklanjaju natekline stopala i gležnjeva te ostavljaju ugodan osjećaj svježine na koži. Proizvodi za jačanje tkiva očuvat će kožu na bedrima i stražnjici.

 Limfodrenaža

Limfodrenaža je najbolje što možete učiniti ako želite imati lagane noge. To je vrlo blaga masaža kojom se pospješuje uklanjanje tekućine što se nakuplja između pojedinih ćelija. Osim toga, poboljšava cirkulaciju i povećava oksidaciju tkiva. Primjenjuje se u salonima ljepote, trajanje tretmana je oko 25 minuta. Uglavnom se preporučuju ciklusi od 10 tretmana, po jedan sedmično.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.