ORDINACIJA

Dijabetes u trudnoći

Poremećena kontrola nivoa šećera u krvi tokom trudnoće nosi višestruki rizik za majku i bebu

Piše: Doc. dr. Azra Bureković

28.12.2018

Dijabetes u trudnoći  

U četvrtom sam mjesecu trudnoće i do sada su svi nalazi bili uredu. Međutim, sada je vrijednost šećera u krvi ujutro prije jela bila 7,2 mmol/L. Moj ginekolog kaže da je riječ o gestacijskom dijabetesu. Zanima me šta to znači za moju trudnoću. 

Ako su Vam do sada nalazi bili uredni, a ako vam je GUK na tašte bio 7,2 mmol/l, imate gestacijski dijabetes. Ako je GUK na tašte viši od 5,1 mmol/l u 16. sedmici trudnoće, znači da ste visoko rizična osoba za gestacijski dijabetes. Molim Vas da odmah početne s dijetalnom ishranom i fizičkom aktivnošću i da se odmah javite dijabetologu.

Poremećena kontrola nivoa šećera u krvi tokom trudnoće nosi višestruki rizik za majku i bebu. Rast djeteta često je brži, pa se rađaju krupne bebe koje mogu nakon poroda imati problema s viškom inzulina, češće su anomalije, viši je broj prijevremenih porođaja, češće su komplikacije u trudnoći i na porodu. Češća je novorođenačka žutica, kao i smrtnost novorođenčadi. Majke su podložnije infekcijama, a trudnoća se češće dovršava carskim rezom.

Doc. dr. Azra Bureković. Arhiv

Trudnoća i TSH

Liječim hipotireozu ''euthyroxom'' 50 mg već godinu i po, kada mi je TSH bio 7,1. Sada je on 3,70. Kako planiram trudnoću, na koliko bih ga trebala još sniziti?

Za začeće idealne vrijednosti TSH su od 1,5 do 2,0 i kod žena koje liječe hipotireozu, a i kod žena koje nemaju i ne liječe hipotireozu. Neke mlade zdrave žene s vrijednostima TSH oko 4,0 nekada teško ostanu trudne, a s uvođenjem malih doza tireoidnih hormona i korekcijom TSH na vrijednosti ispod 2,0 ostvaruju začeće i trudnoću.

U toku trudnoće potrebe za tireoidnim hormonima se povećavaju te se trudnice koje liječe hipotireozu moraju češće kontrolirati i mora im se povećati doza tireoidnih hormona. Nakon poroda ponovo je potrebno regulirati dozu da bi žena bila u eutireoidnom području.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.