ORDINACIJA

Oporavak nakon operacije na zubima

Najvažniji razlog zašto se primjenjuju analgetici nakon operacije je da bi postoperativni tok za pacijenta bio ugodniji

Slijediti upute ljekara. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

28.11.2018

Pacijenti koji slijede pravila i uputstva svog stomatologa nakon operacije zuba skraćuju postoperativni tok i smanjuju vjerovatnoću za komplikacije. Važan dio postoperativne njege obuhvata i stavljanje hladnih obloga jer se otoci najčešće javljaju u prva dva do tri dana.

Smanjenje boli

Ako se ne koristi resorptivni konac, onda je potrebno da stomatolog ukloni konce nakon 5-7 dana. U tom periodu stomatolog prati i provjerava zarastanje rane. Svakako da boljem zarastanju rane i skraćivanju postoperativnog toka doprinosi skraćeno vrijeme intervencije s minimalno invazivnim pristupom.

Ovo sve doprinosi značajnom smanjenju postoperativnog bola. Ne tako rijetko bolovi mogu nastati usljed pretjeranog traumatiziranja okolnih tkiva (desni, vilična kost, korijen zuba).

Bolovi nakon operacije zuba nisu rijetka pojava. Bilo da je riječ o vađenju umnjaka, resekciji korijena zuba - apikotomiji, ugradnji implantata ili vađenju zaostalog korijena zuba. Bol najčešće nastupa tek nakon nekoliko sati od intervencije.

Česta pitanja pacijenata su je li uobičajeno da boli implantat nakon njegove ugradnje? I u ovom slučaju treba imati na umu da, kao i kod svake hirurške intervencije, postoji postoperativna rana koja može manje ili više boljeti, mada su takvi slučajevi izuzetno rijetki.

Samom primjenom lokalnog anestetika regija u kojoj se radi intervencija u naredna 2-3 sata je anestezirana. Kombinacija antibiotika s analgetikom se do sada dobro pokazala. Ipak, prednost dajemo analgeticima s antiflogističkim djelovanjem koji, osim njihove glavne osobine - smanjivanje bola, imaju i osobinu da utječu na smanjenje otoka (npr. analgetik „ibuprofen“ ima protuupalno djelovanje). Također se mogu primjenjivati prirodni i homeopatski lijekovi kao prateća terapija.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Arhiva

Zarastanje rane

Najvažniji razlog zašto se primjenjuju analgetici nakon operacije zuba je da bi postoperativni tok za pacijenta bio ugodniji. Međutim, terapija analgeticima ima i drugih pozitivnih efekata na sam tok zarastanja rane i sprečava da bol ne poprimi hronični karakter, što može biti slučaj ako se ne primijeni adekvatna analgetska terapija.

Naime, primjena analgetika nakon operacije zuba ne predstavlja isključivo komfor za pacijenta, već i važan preduvjet za brz oporavak pacijenta.

Troškovi zahvata

Troškove operacije zuba određuje obim posla. U obzir ulaze vrsta anestezije, stanje desni, stanje zuba, ali i postojećih nadoknada u ustima i mnogi drugi faktori. Što je oralno-hirurška intervencija složenija, iznos troškova se srazmjerno povećava.

Dobra prevencija

Dobra prevencija pomaže u najvećem broju slučajeva da ne dođe do operacije zuba. Stoga je neophodno da se svakodnevno i s puno pažnje posvećujete temeljnoj higijeni usne šupljine, a samim tim i oralnom zdravlju.

Ako, i uz dobre profilakse, nastanu oštećenja na zubima i desnima, onda se treba pravovremeno obratiti stomatologu. Ukoliko je, i uz sve preventivne i profilaktičke mjere, operacija zuba neizbježna, znajte da ste kod stručnih stomatologa uvijek u dobrim rukama.

Izbjegavati mliječno

Nakon operacije zuba, mliječne proizvode treba strogo izbjegavati. Dokazano je da bakterije mliječne kiseline, koje se nalaze u mliječnim proizvodima, mogu oštetiti krvni ugrušak i na taj način dovesti do prolongiranog zarastanja rane.


quote
<p>Ako se ne koristi resorptivni konac, onda je potrebno da stomatolog ukloni konce nakon 5-7 dana</p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.