ORDINACIJA

Operacija je posljednja šansa za spašavanje zuba

U stomatologiji se pod pojmom operacija zuba podrazumijevaju sve hirurške intervencije koje obuhvataju viličnu kost, zub i okolna tkiva i koje se izvode ambulantno

Procedure se najčešće izvode ambulantno. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

23.11.2018

U savremenoj stomatologiji sve se više daje prednost minimalno-invazivnom načinu liječenja zuba, međutim, postoje situacije kada konzervativna terapija nije dovoljna pa je u takvim slučajevima potrebna i hirurška intervencija.

Savremene procedure

U stomatologiji se pod pojmom operacija zuba podrazumijevaju sve hirurške intervencije koje obuhvataju viličnu kost, zub i okolna tkiva i koje se izvode ambulantno. U ovu grupu potpadaju hirurški zahvati, kao što su apikotomija ili resekcija korijena zuba kod koje se vrh korijena zuba odsijeca zbog prisutnog upalnog procesa. U hirurške zahvate ubrajaju se hirurško vađenje umnjaka ili zaostalih dijelova zuba (npr. zaostali korijeni zuba). Međutim, kad se desni tretiraju hirurški, onda govorimo o parodontalnoj hirurgiji.

Parodontalna hirurgija obuhvata i kozmetsko-korektivne zahvate kao što su vestibuloplastika, slobodni transplantat sluznice, kao i prekrivanje ogoljenih vratova zuba. Intervencije poput transdentalne fiksacije zuba koje služe da stabiliziraju rasklaćeni zub, kao i zadržavanje zdravog korijena i odstranjivanje oboljelog korijena zuba tzv. hemisekcija zuba je u današnje vrijeme sve manje prisutna, jer su ih potisnule savremene terapijske procedure. Savremena stomatologija je nezamisliva bez implantologije, koja spada u najbolju nadoknadu izgubljenih zuba.

Operacija zuba izvodi se onda kad se konzervativnim putem ne može postići željeni rezultat. Možda operacija korijena zuba zvuči zastrašujuće, ali to je intervencija koja će spasiti zub. Procent uspješnosti liječenja zuba hirurškim putem vrlo je visok. Važno je napomenuti da je svaki pacijent za sebe i stomatolog određuje za svakog pacijenta individualnu terapiju.


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Arhiva

Bezbolni tretman

Operacija zuba se izvodi ambulantno. Postoje određeni slučajevi kad je neophodna hospitalizacija, a to su velike augmentacije, kao, naprimjer, kada se uzimaju određeni dijelovi karličnih kostiju kako bi se nadomjestio defekt u viličnim kostima. Isto važi za tumore ove regije koji zahtijevaju stacionarno liječenje.

Pacijenti su često uplašeni bez potrebe. Razlog tome su širom rasprostranjene predrasude, koje vezuju posjete stomatologu za bol, neprijatnost i nelagodnost. Međutim, savremena stomatologija podrazumijeva bezbolne tretmane, jer anestetici omogućavaju da se pacijent za vrijeme intervencije osjeća prijatno, dok analgetici koji se ordiniraju po završenoj intervenciji dodatno osiguravaju komfor pacijentu.

Kada anestezija

Značajan je podatak da se kod pacijenata s izraženom dentofobijom mogu provesti stomatološke intervencije pod djelovanjem sedacije ili opće anestezije. U razgovoru koji prethodi samoj stomatološkoj intervenciji stomatolog posvećuje pažnju svom pacijentu i pokušava da ga opusti kroz razgovor, pružajući mu uvid u intervenciju koja slijedi.

Uzimanje anamneze

Prema uzetoj anamnezi stomatolog u daljnjem razgovoru s pacijentom detaljno se informira o:

1. Poremećajima krvarenja

2. Oboljenjima imuniteta

3. Hroničnim infekcijama

4. Poremećajima kardiovaskularnog sistema

5. Dijabetesu

6. Upotrebi pojedinih lijekova koji utječu na zaustavljanje krvarenja itd.

Pacijenti koji imaju neki od poremećaja zahtijevaju posebnu pažnju. U pojedinim slučajevima neophodna je i saradnja s internistom pacijenta, naročito ako su vrijednosti INR-a nezadovoljavajuće.

Problemi sa srcem

Kod pacijenata s vještačkim srčanim zaliscima ili urođenom srčanom manom je prije svake operacije zuba neophodna antibiotska priprema radi prevencije bakterijskog endokarditisa. Ovaj vid prevencije ne dozvoljava nastanjenje bakterija na srčanim zaliscima i na taj način sprečava moguće upale u tkivu ili čitavom organizmu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.