ORDINACIJA

O estetskoj hirurgiji s prim. dr. Amelom Karabeg

Ilustracija

Piše: Prim. dr. Amela Karabeg

12.12.2018

Liposukcija i kilogrami

Kada preporučujete liposukciju i regulira li se njom tjelesna težina?

- Liposukcija nije metoda kojoj je cilj reduciranje viška kilograma. To je hirurško preoblikovanje tijela da bi se dobile željene konture. Liposukcijom se ne uklanja više od 5 kilograma masnog tkiva. Ako imate nakupine masnog tkiva koje ne možete ukloniti vježbom ni dijetama, u tom slučaju je najbolje rješenje liposukcija koja će vašem tijelu dati ljepši oblik.

Masno tkivo

Imam nakupine masnog tkiva na bokovima i stomaku. Uz sve to, povišene vrijednosti holesterola i visok krvni pritisak. Mogu li liposukcijom, osim uklanjanja masnih naslaga, popraviti svoje zdravlje?

- Kod određenog broja pacijenata uočeno je da se poslije liposukcije smanjuje povišen nivo lošeg, LDL holesterola i povećanje osjetljivosti tkiva za inzulin, što se smatra dobrim pokazateljima. Sve nam to daje nadu da liposukcija može smanjiti rizik za oboljenje srca i krvnih sudova.


Prim. dr. Amela Karabeg. Arhiva

Promjene madeža

Imao sam urođeni madež. Rekli su mi da je sumnjiv i da se mora operirati. Može li urođeni madež prijeći u rak?

- Gotovo 60 posto svih zloćudnih madeža potječe od pigmentiranih dobroćudnih madeža. S obzirom na to da prosječan odrasli bijelac ima 15-20 mladeža, od najveće važnosti je da kliničar prepozna različite dobroćudne pigmentirane tumore kože i da ima jasnu predstavu o indikacijama za biopsiju (slanje na PH analizu kod patologa - pregled ćelija pod mikroskopom) ili uklanjanje nevusa.

Veliki (gigantski) urođeni madeži imaju čak veliku sklonost za malignu alteraciju. Dermatoskopija (pregled na tijelu madeža pod uvećanjem, prije operativnog zahvata) može biti važna metoda u dijagnostici ovakvih agresivnih zloćudnih tumora.

Operacija madeža je sigurna

Ljekar mi je rekao da moram otići dermatologu i hirurgu radi dijagnostike i odstranjenja madeža. Može li zahvat potaknuti zloćudne promjene?

- Najveća zabluda našeg podneblja je da se mladeži ne smiju dirati ili hirurški odstraniti. Upravo suprotno: kada se dobroćudni madež otkloni i kada patolog potvrdi patohistološkom (PH) analizom da je otklonjen u cijelosti, svaka opasnost po život pacijenta prestaje, pošto iz ničega nije moguća maligna transformacija.

Suština je da učinimo sve i ne dozvolimo da madež pred očima okoline i pacijenta i lako dostupan pogledu i pregledu ljekara transformacijom prijeđe u rak i dovede do smrtnog ishoda. Moramo voditi računa i o ožiljcima koji nisu preporučljivi za preveliko izlaganje suncu bez zaštitnih krema od UV zračenja. Preveliko izlaganje UV zrakama bez zaštitnih krema, u kombinaciji sa solarijem, može dovesti do nastanka karcinoma na mjestu bilo kojeg ožiljka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.